Η ώρα της πέμπτης δόσης του επιδόματος παιδιών έφτασε. Αύριο τα ποσά θα εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των περίπου 800.000 δικαιούχων και την Πέμπτη, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη του μήνα, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Οι ενισχύσεις για τα παιδιά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι σημαντικές, καθώς για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου ξεκινούν από 98 ευρώ μαζί με το δώρο και φτάνουν τα 1.960 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά και χαμηλό εισόδημα. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των παιδιών, αντιλαμβανόμενη πως η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα: Επίδομα παιδιού: Αύξηση στις δόσεις - Ποια θα είναι η διαφορά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Να δούμε τα ποσά του διμήνου και το δώρο που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι οικογένειες με ένα έως πέντε παιδιά:
Οικογένεια με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πάρει 56 ευρώ επίδομα έκτου διμήνου και 42 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 98 ευρώ.
Οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.250 ευρώ θα πάρει 168 ευρώ επίδομα έκτου διμήνου και 126 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 294 ευρώ.
Οικογένεια με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 17.750 ευρώ θα πάρει 336 ευρώ επίδομα έκτου διμήνου και 252 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 588 ευρώ.
Οικογένεια με τέσσερα παιδιά και ετήσιο εισόδημα 17.750 ευρώ θα πάρει 504 ευρώ επίδομα έκτου διμήνου και 378 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 882 ευρώ.
► Οικογένεια με πέντε παιδιά και πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα ως 15.250 ευρώ θα πάρει 1.120 ευρώ επίδομα έκτου διμήνου και 840 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά θα πληρωθεί 1.960 ευρώ μέσα στις γιορτές.

Οι αιτήσεις


Οι δικαιούχοι πρέπει να ξέρουν ότι το επίδομα παιδιού παρέχεται έπειτα από υποβολή της αίτησης Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του ΟΠΕΚΑ με τους κωδικούς TAXISnet. H αίτηση υποβάλλεται μία φορά ετησίως, από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αν υπάρχει μεταβολή οικογενειακής κατάστασης ή λανθασμένη καταχώριση οποιουδήποτε στοιχείου, ο δικαιούχος του επιδόματος έχει δυνατότητα να τροποποιήσει την αίτησή του εντός ενός μήνα. Μόνο μετά την οριστική υποβολή της η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή να το απορρίψει, ανάλογα με την εκπλήρωση των επιμέρους κριτηρίων. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησής σας μέσω της πλατφόρμας, κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και για ποιο λόγο.


Επίδομα παιδιού: Οκτώ σημεία προσοχής


1. Μία κρίσιμη λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι παιδί γεννημένο τον Δεκέμβριο δεν δικαιούται επίδομα για το τρέχον έτος, ακόμα και αν η αίτηση υποβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου έτους.

2. Επίσης, τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών πρέπει: α. Να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023. β. Να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30/6/2023 για το εν λόγω σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

3. Αν το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα.

4 Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο λύκειο είτε το απολυτήριο γυμνασίου.

5. Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. Το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους είναι η 31η Αυγούστου για τα τέκνα εκείνα που πήραν πτυχίο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και η 31η Δεκεμβρίου για εκείνα που πήραν πτυχίο από τον μήνα Σεπτέμβριο και μετά.

6. Δεν θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο άνω των 19 ετών για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, εκτός αν σπουδάζει, οπότε δικαιούται το επίδομα έως τα 24 έτη.

7. Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2005 και μετά δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Ωστόσο για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και πριν ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρισθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21.

8. Το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή