Η Goldman Sachs δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προβεί στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση στο τρίτο τρίμηνο του 2024.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ του 4% μέσω δέκα συνεχόμενων κινήσεων που «φρέναραν» τον Σεπτέμβριο ενώ βλέπει τον πληθωρισμό να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, προτού επανέλθει στον στόχο της για 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.


Λαγκάρντ: Νωρίς να κηρύξει η ΕΚΤ τη νίκη κατά του πληθωρισμού


Οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ μειώνονται όπως αναμενόταν, αλλά η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ισχυρή και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα αβέβαιες, οπότε ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.


Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια έως το 4% (επίδοση ρεκόρ), πατώντας στη συνέχεια φρένο μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις, που μεταφράστηκαν σε άνοδο 450 μονάδων βάσεις. Οι αγορές προετοιμάζονται πλέον για μια περίοδο στασιμότητας πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο ή Μάιο -με ορισμένους αναλυτές να αναμένουν την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.


«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να κηρύσσουμε τη νίκη» ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ σε συνάντηση νομοθετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί με τις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και σταθερά επικεντρωμένοι στην εντολή μας για σταθερότητα των τιμών».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστεί η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων. Προειδοποίησε, όμως, ότι η συνολική αύξηση τιμών θα μπορούσε να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, την ώρα που οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές περιβάλλονται από «σημαντική αβεβαιότητα».


«Τα υψηλά επιτόκια, η αδύναμη ανάπτυξη και κάποια εξασθένηση της αγοράς εργασίας θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%» ανέφερε επίσης η Λαγκάρντ.

Και πρόσθεσε: «Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ταχεία, ακόμη και αν οι αμοιβές των εργαζομένων μόλις που καλύπτουν το κενό». Στο πεδίο των επιτοκίων, παρά τις παραπάνω προβλέψεις της Goldman Sachs, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητα για «αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» στο πλαίσιο των στοχευμένων κινήσεων της ΕΚΤ για «σταθερότητα των τιμών».

Πηγή: ThePowerGame.gr