Με το «Καλάθι των Χριστουγέννων» να έχει ήδη ανακοινωθεί δύο φορές σε μια ημέρα -αρχικά περιλαμβάνοντας τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και σε δεύτερη ενημέρωση χωρίς αυτά-, και με το «Καλάθι του Άη Βασίλη» για τα παιδιά να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί, προκαλώντας ανυπομονησία στους λιανέμπορους παιδικών παιχνιδιών, τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης προσπαθούν να βρουν «πάτημα» στην (πιο) ακριβή εορταστική αγορά, με τους καταναλωτές ήδη καταπονημένους οικονομικά.

«Καλάθι των Χριστουγέννων»: Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει

Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» τελικά θα βρίσκεται στα ράφια των σουπερμάρκετ από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 και θα περιέχει: αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σοκολάτες. Για την οριστικοποίησή του πραγματοποιήθηκε, δεύτερη φορά, συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), υπό τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Αριστοτέλη Παντελιάδη, τον γενικό γραμματέα, Κώστα Μαυροειδή, και τον γενικό διευθυντή, Απόστολο Πεταλά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης: «Για ακόμα μια φορά είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ και από κοινού αποφασίσαμε ποια προϊόντα θα ενταχθούν στο φετινό “Καλάθι των Χριστουγέννων”, το οποίο θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 3 Ιανουαρίου. Θα περιλαμβάνονται βασικές κατηγορίες τροφίμων για κάθε νοικοκυριό. Αυτές τις άγιες ημέρες, θέλουμε κάθε σπιτικό να καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προϊόντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του σε χαμηλές τιμές και αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που καταφέρνουμε και το υλοποιούμε». «Η προσπάθειά μας να μειωθούν σε σταθερή βάση οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ είναι σαφές ότι έχει αποτέλεσμα», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Καλάθι του Άη Βασίλη»: Υποχρεωτικό για μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής, αναμένεται να έρθει και το «Καλάθι του Άη Βασίλη», προκειμένου κάθε οικογένεια να μπορεί να αγοράσει σε προσιτές τιμές ένα παιχνίδι χαρίζοντας χαμόγελα στα μικρά παιδιά. Στο περσινό μοντέλο θα «πατάει» και το «Καλάθι» αυτό. Θα είναι υποχρεωτικό για μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών με τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ και προαιρετικό για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Οι κατηγορίες παιχνιδιών που θα συμπεριληφθούν είναι: επιτραπέζια, κούκλες-κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών, οχήματα τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά και αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα αλλά και μουσικά παιχνίδια.

Παρατείνεται η λειτουργία του «Καλαθιού του Νοικοκυριού»

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και Διαδικαστικές Διατάξεις για την Ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, παρατείνεται η λειτουργία του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η παράταση -για το ίδιο χρονικό διάστηματου νόμου περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Παράληλα, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς η συμμετοχή των εταιρειών στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «Μόνιμη Μείωση Τιμής» που ήδη αριθμεί πάνω από 1.277 κωδικούς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»