Στις λάσπες της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας, όπως προβλεπόταν από την πρώτη στιγμή άλλωστε, κόλλησε και η ανάπτυξη. Έτσι, η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2023 κατέβασε ταχύτητα, συνεπικουρούσης της κάμψης των επενδύσεων και των χαμηλών επιδόσεων σε εξαγωγές και κατανάλωση που θεωρούνται βασικές για τα «μοτέρ» της ανάπτυξης. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ΑΕΠ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 2,1% (από 2,6% που έτρεχε στο δεύτερο τρίμηνο) και 1,9% στο πρώτο, παραμένοντας πάντως υψηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Έτσι, ο ρυθμός μεγέθυνσης στο εννεάμηνο διαμορφώνεται σε 2,2%, αποκλίνοντας ελάχιστα από τον στόχο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για ανάπτυξη 2,4% το 2023 και επιτάχυνση στο 2,9% το 2024. Το τοπίο για την ταχύτητα της πραγματικής οικονομίας το 2023 θα ξεκαθαρίσει με τα οριστικά στοιχεία που θα ανακοινώσει η Στατιστική Αρχή για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, τα οποία θα «σφραγίσουν» τον ρυθμό ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος, με τον πήχη να τοποθετείται στο 3% λόγω της ισχυρής ώθησης των εσόδων από τον τουρισμό.

Συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε ετήσια βάση οι επιδόσεις που κατέγραψαν κομβικοί τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι εξαγωγές και η κατανάλωση, δεν ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Εντούτοις, είχαν θετικό πρόσημο και συνέβαλαν στη συνολική άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 1,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται, με αποτέλεσμα τα κύματα της ακρίβειας που εξαπλώνονται στα είδη πρώτης ανάγκης να χτυπούν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρουσίασαν μείωση κατά 0,7%. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν μόλις κατά 2,8% σε ετήσια βάση, μολονότι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν άνοδο των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 15,2% για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2023.

Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ σε σχέση με το δεύτερο του 2023 ο ρυθμός ήταν αρνητικός κατά 1,8%. Να σημειωθεί ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς ο στόχος για φέτος προβλέπει αύξηση κατά 7,1% και 15,1% για το 2024. Το ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε σε 48,702 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο από 47,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ανάλυση Eurobank

«Συνολικά, η οικονομία παρουσιάζει μία τάση επιβράδυνσης, όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη», σχολιάζει σε ανάλυσή της η Eurobank, για να προσθέσει ότι «δεδομένου ότι στο 4ο τρίμηνο αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η επιβράδυνση, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού στα διαθέσιμα εισοδήματα και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης, τα μέχρι τώρα στοιχεία εξακολουθούν να είναι συμβατά με την εξαρχής πρόβλεψή μας για ρυθμό μεγέθυνσης στο σύνολο του έτους στην περιοχή του 2%».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»