Αυστηρό μήνυμα στα «μεγάλα ψάρια» ότι οι έλεγχοι για το χτύπημα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα δεν είναι για το θεαθήναι στέλνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αγανακτισμένος από την «ακατάσχετη αιμορραγία» που υφίστανται τα δημόσια ταμεία, καθώς οι απώλειες εσόδων είναι πάνω από 800.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή, τελειώνουν τα λογιστικά κόλπα με τις δήθεν ζημιές που δηλώνουν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες «πειράζουν» τα οικονομικά τους στοιχεία για να γλιτώσουν φόρους, με την ΑΑΔΕ να ετοιμάζει λίστα με τις πρώτες εταιρείες που θα περάσουν από κόσκινο, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS και η επέκτασή τους σε όλους τους κλάδους της λιανικής προχωρούν κανονικά.

1) Αιχμή του δόρατος για τον έλεγχο και τη δίωξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θα αποτελέσουν οι νέες παρεμβάσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, με το οποίο εισάγονται δύο βασικές ρυθμίσεις:

  • Η πρώτη είναι ότι αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας, ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών-εκροών, θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις επί δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίξουν ούτε με διαφορετικό ΑΦΜ.
  • Και η δεύτερη είναι τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας. Διαφορετικά, θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις.
«Πρόκειται για την αυστηρότερη διάταξη για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη, η κυβέρνηση και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την αντικειμενικότητα και την αυστηρότητα που πρέπει». Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ από το 2024 με το νομοσχέδιο, αυτά έχουν ως εξής:

2) POS: Προχωρεί γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί ΚΥΑ, ώστε τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική, ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

3) myData: Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα myData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμα-φωτιά για το myDaTA, φτάνουν μέχρι και τα €250 την ημέρα - Τι προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο

4) Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση.

5) Μετρητά: Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

6) Ακίνητα: Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.

7) Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η ενοικίαση από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.

8) Έλεγχοι: Επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος (οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά.).

Με τη διάταξη ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε τρεις ακόμη περιπτώσεις (εκτός από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:
■ Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συναπτά έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
■ Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
■ Όταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

9) Κοινωνικά επιδόματα: Ανακατευθύνονται 100.000.000 ευρώ από κοινωνικά επιδόματα που θα χάσουν πάνω από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με τις προσαυξήσεις που θα δηλώσουν το 2024 οδηγεί σε υπέρβαση των εισοδηματικών ορίων που προβλέπονται για τη χορήγησή τους, όπως το επίδομα τέκνων, στέγασης κ.ά.

10) Φορολογία εισοδήματος: Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, έπειτα από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Αρέσει δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, αυτή είναι μια βασική παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα περίμενα από την Αριστερά ιδιαίτερα να μην ανέχεται την αδικία, να πληρώνει περισσότερο φόρο ο εργαζόμενος από το αφεντικό του. Γιατί αυτό υποστηρίζετε και θα είστε πάντοτε υπόλογοι», τόνισε ο υπουργός.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 8/12