Στην ΑΑΔΕ οι ειδικοί ξεκινούν το πλέον δύσκολο έργο… Σκανάρουν όσους οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ, είτε είναι φυσικά είτε νομικά πρόσωπα. Και πάντα οφειλές προς το Δημόσιο. Άλλωστε η μόνιμη επωδός στις εφορίες είναι το τελικό ξεκαθάρισμα, δηλαδή «ποιοι χρωστούν, πόσα χρήματα και σε ποιους».

Όλα αυτά την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα «υπερίπτανται» στα επίπεδα των 105 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το 2024 πρέπει να εισπραχθούν 2,5 δισ. ευρώ από παλιά χρέη αλλά και το 31% των νέων οφειλών», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά όσοι το 2024 χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για κατασχέσεις και δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Πριν από όλα, οι Αρχές τονίζουν ότι υπάρχει και η οικειοθελής συμμόρφωση, δηλαδή προσέλευση στις Αρχές και ταχεία ρύθμιση. Ωστόσο στην εφορία θέλουν τελικό ξεκαθάρισμα των οφειλών.

Κατά το υπουργείο Οικονομικών «στο σύνολο των 3.984.900 φορολογουμένων, 2.005.500 έχουν οφειλές για τις οποίες είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία». Όλοι αυτοί δεν φρόντισαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ενώ σε 1.463.000 εξ αυτών έχουν επιβληθεί μέτρα.

Το ξεκαθάρισμα

Τι σημαίνει στην πράξη όμως αυτό το ξεκαθάρισμα των οφειλετών του Δημοσίου; Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η εφορία αφορούν τον ακριβή αριθμό οφειλετών και τα ποσά που χρωστούν, τους φορείς που έχουν λαμβάνειν και τις απαιτούμενες διαδικασίες αποπληρωμής. Το Δημόσιο -για όσους οφείλουν- θα κινηθεί άμεσα με κατασχέσεις σε εισοδήματα και καταθέσεις. Ακόμη σε δήμευση της περιουσίας των μεγαλοοφειλετών…

Πλέον μέσω των συστηματικών ελέγχων και διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ υπάρχει σαφής γνώση των οφειλετών μέσω ενιαίας καταγραφής των χρεών και άμεσου εντοπισμού νέων οφειλών, πλήρους γεωγραφικής απεικόνισης των οφειλών ανά περιοχή. Επίσης, έχει αποτυπωθεί το οικονομικό προφίλ των οφειλετών, η ουσιαστική περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους, ο εντοπισμός των εισοδημάτων τους. Έτσι, οι ελεγκτικές Αρχές γνωρίζουν επακριβώς κάθε στοιχείο οφειλής από οποιοδήποτε πρόσωπο, κάθε βεβαιωμένο φόρο, κάθε προσωπικό στοιχείο των φορολογούμενων, τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί, τυχόν καθυστερήσεις πληρωμών, δικαστικές αποφάσεις που αφορούν φορολογικά θέματα, κάθε στοιχείο ελέγχου για πρόσωπα που αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες.

Κορυφαίο στέλεχος της ΑΑΔΕ τονίζει στην «Α» ότι η υπηρεσία κινείται αποτελεσματικά και μέσω άλλων διαδικασιών ελέγχου, όπως «μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, περιοδικής αξιολόγησης όσων οφείλουν, αποτελεσματικής χρήσης του συστήματος Eispraxis κ.λπ.».

Ενημέρωση

Το τελευταίο διάστημα λειτουργεί πολύ σωστά και η ενημέρωση των οφειλετών για οικειοθελή συμμόρφωση. Με δεδομένους τους εισπρακτικούς στόχους του 2024, από το «κυνήγι» του ελεγκτικού μηχανισμού δεν θα γλιτώσουν φυσικά και όσοι χρωστούν ποσά μικρότερα των 150.000 ευρώ, αλλά ασφαλώς προτεραιότητα δίνεται σε μεγαλο-οφειλέτες, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν μόνο με την απώλεια των περιουσιών τους αλλά και με διαπόμπευση μέσω της δημοσιοποίησης των ονομάτων τους, αν δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους είτε να εξοφλήσουν ολοσχερώς είτε να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους.

Ρυθμίσεις

Σήμερα στη διάθεση των οφειλετών υπάρχει πληθώρα εργαλείων για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, πέραν φυσικά της εφάπαξ εξόφλησης, όπως η πάγια ρύθμιση, η οποία λύνει πολλά προβλήματα, κυρίως όταν τα χρέη είναι μικρά.

Έτσι λοιπόν:

  • Έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις και με μηνιαίες καταβολές από 30 ευρώ και πάνω, μπορούν να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι απλήρωτες -ληξιπρόθεσμες και μη- οφειλές τους από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2023. Όλες αυτές οι τρέχουσες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν, είτε καθεμία ξεχωριστά είτε ενιαία, έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση του νόμου 4646/2019.
  • Ακόμη, μέχρι και σε 48 δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα έκτακτα χρέη, π.χ. από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της εφορίας κ.λπ.
Προσοχή όμως! Οι μηνιαίες δόσεις επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 4,37% μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,37% αν επιλεγούν 13-24 μηνιαίες δόσεις. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει για το μη ληξιπρόθεσμο ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών ή, αν υπάρχουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις, για ολόκληρο το ποσό των οφειλών, ληξιπρόθεσμο και μη. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση στην εφαρμογή του συστήματος ΤAXISnet μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 12/12