Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και οι γιορτές σημαίνουν… δώρα και φυσικά τα δώρα χρειάζονται χρήματα. Έρχεται όμως μαζί με τις γιορτές και το δώρο Χριστουγέννων. Μάλιστα για κάποιους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων θα έρθει νωρίτερα. Μάλιστα, οι πρώτες πληρωμές για το Δώρο Χριστουγέννων έχουν ήδη γίνει. Την περασμένη εβδομάδα οι επιδοτούμενοι άνεργοι της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) το πληρώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, μαζί με το τακτικό επίδομα ανεργίας. Τα χρήματα εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. 

Διαβάστε επίσης: Δώρο Χριστουγέννων από ΕΦΚΑ: Τι συμβαίνει σε περίπτωση ασθένειας

Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Περιλαμβάνονται επίσης και στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (άρθρα 135-142, 213 ΠΔ 80/2022)

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2023 και ποιοι το δικαιούνται

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η πληρωμή σε είδος του δώρου στους δικαιούχους, παρά μόνο σε μετρητά, όπως επίσης είναι παράνομη οποιαδήποτε αξίωση του εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων από τον εργαζόμενο μετά την καταβολή.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται πρόστιμο στον εργοδότη σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εντός της προθεσμίας, όπως επίσης οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Αναφορικά με το πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, η ΓΣΕΕ και το ΚΕΠΕΑ έχουν ανακοινώσει ότι η προθεσμία είναι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους ώστε τα χρήματα να καταβάλλονται νωρίτερα στους εργαζόμενους της επιχείρησης, κυρίως την περίοδο μεταξύ 11 και 18 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: Powergame.gr