Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώνεται η ελαιοκομική περίοδος και με λίγες ποσότητες που δεν φτάνουν να καλύψουν τα νοικοκυριά των παραγωγών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό, ο Αντιπρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρωνας Χιλετζάκης.

*Διαβάστε εδώ: "Πρεμιέρα" σήμερα για το "καλάθι των Χριστουγέννων" - Ακριβότερο κατά 20% το γιορτινό τραπέζι - Στο "κόκκινο" η τιμή του κρέατος

Ο κ. Χιλετζάκης ανέφερε πως ο παραγωγός πουλά το λάδι στα 9 ευρώ και μετά από έξι καπέλα η αξία του στο ράφι θα είναι στα 20 ευρώ το λίτρο.

Απέδωσε το φαινόμενο έλλειψης στην κλιματική αλλαγή, έκανε λόγο για παγκόσμια κρίση στο ελαιόλαδο που οδηγεί σε αύξηση τιμών, αλλά και σε αλλαγή της διατροφικής συνήθειας.


Η συνέντευξη του Μύρωνα Χιλετζάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο αντιπρόεδρος αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου, κος Μύρωνας Χιλετζάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

«Η ελαιοκομική περίοδος τελειώνει με αρνητικό αποτέλεσμα, τελειώνει με πολύ λίγες ποσότητες που δεν φτάνουν ούτε να καλύψουν τα νοικοκυριά των ίδιων των παραγωγών», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστούμε να κάνουμε εισαγωγή λαδιού, απάντησε: «Ναι αλλά από πού θα το βρούμε, δεν υπάρχει λάδι στην Ευρώπη. Υπάρχει παγκόσμια κρίση στο ελαιόλαδο και αυτή η παγκόσμια κρίση οδηγεί και στην αύξηση των τιμών».

Για την τιμή του λίτρου του ελαιολάδου, είπε: «Το λάδι που είναι στο super market σήμερα 13,5-14€ πουλήθηκε από τον παραγωγό γύρω στα 5€ καταλαβαίνετε ότι το λάδι που πωλείται από τον παραγωγό σήμερα 9€ πόσο θα φτάσει στον καταναλωτή. Μπαίνουν έξι καπέλα στην τιμή ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Θα φτάσει 20€ το λίτρο».

«Η χώρα μας χτυπιέται καθημερινά από την κλιματική αλλαγή είναι Δεκέμβριος και δεν έχει βρέξει καθόλου. Θα πούμε το λάδι λαδάκι, σαν χώρα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Βλέπουμε ότι η Αλβανία παράγει πάνω από 25 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο, δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι στην Αλβανία θα έχουμε τέτοιες παραγωγές ελαιολάδου που είναι ένα ψυχρό κλίμα και ότι θα ευδοκιμούσε και έβγαζε ένα καλό προϊόν», πρόσθεσε.