Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία έφτασε στα 9,36 ευρώ το λίτρο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις πριν από δύο μήνες.

Παραγωγοί στη Λακωνία έκλεισαν συμφωνία και πούλησαν το δικό τους, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προς 9,36 ευρώ το λίτρο. Η προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν και πάλι στη Λακωνία, όταν στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη συνεταιρισμός είχε δώσει τα χέρια για εξαγωγή στα 9,25 ευρώ το λίτρο. Όλα αυτά οδηγούν πολλούς στην εκτίμηση πως στο ράφι, ένα ελαιόλαδο όπως το παραπάνω, θα φτάσει να πωλείται κοντά, ίσως και πάνω από 30 ευρώ το λίτρο.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης στη Λακωνία, συμφώνησε για πώληση στα 9,364 ευρώ/λίτρο. Η τιμή αυτή, αφορά ένα βυτίο (περίπου 20 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου. που κατέληξε σε χέρια Ιταλών αλλά και μεγάλης ελληνικής εταιρείας που είτε το εξάγει, είτε το συσκευάζει και το πουλάει σε ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έκλεισε συμφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24 και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ/κιλό.

Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η φετινή ακαρπία και τα ακριβά εργατικά χέρια. Τα μεροκάματα για την ελαιοκομιδή έχουν φτάσει τα 70 ευρώ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δυσκολεύονται να βρουν εργάτες.

Όπως έχουν τονίσει παραγωγοί, αναγκάζονται φέτος να παίρνουν για την ελαιοκομιδή ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες, που ωστόσο ξέρουν και ζητούν μεροκάματα που αντιστοιχούν σε έμπειρους.

Οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό προϊόν της ελληνικής διατροφής.