Στην τελική ευθεία λειτουργίας βρίσκεται ο Πύργος Πειραιά, καθώς την 1η Μαρτίου του 2024 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του μετά από 47 ολόκληρα χρόνια. Χθες, ο Δήμος Πειραιά προχώρησε, σε συνεργασία με την Dimand, στη φωταγώγηση του ψηλού κτιρίου και αυτήν τη φορά έχοντας ολοκληρωμένο το εξωτερικό του περίβλημα.

Πρόκειται για τον πρώτο «πράσινο» και ψηφιακό ουρανοξύστη της χώρας, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα έχει αξία άνω 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκεί θα εργάζονται συνολικά 2.500 εργαζόμενοι, ενώ θα αποτελέσει και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.


Δυσκολίες στην ολοκλήρωση του Πύργου του Πειραιά

Ο Πύργος συνολικής επένδυσης άνω των 78 εκατ. ευρώ και επιφάνειας 34.600 τ.μ. ολοκληρώθηκε, αν και πέρασε από Συμπληγάδες. Συγκεκριμένα, μια σειρά προβλημάτων, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση αλλά και η πτώχευση της ιταλικής εταιρείας Cimolai, η οποία είχε αναλάβει ως εργολάβος τον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής του εξωτερικού κελύφους του, δυσκόλεψαν την ολοκλήρωση του έργου.

Διαβάστε ακόμα: «Ζωντανεύει» ο Πύργος του Πειραιά: Tα πολλαπλά πλεονεκτήματα του εμβληματικού κτιρίου

Γραφεία, εμπορικά καταστήματα και γυμναστήρια στον Πύργο του Πειραιά

Το ακίνητο, ύψους 88 μέτρων, που θα πιστοποιηθεί κατά το διεθνές πρότυπο LEED και κατά WELL, θα περιλαμβάνει μεγάλους χώρους γραφείων, εμπορικά καταστήματα με γνωστά ονόματα του retail, μαγαζιά εστίασης και γυμναστήρια.

Ο Πύργος Πειραιά έχει συνολικό ύψος 88 μέτρα, εμβαδόν 34.623 τ.μ., 22 ορόφους και 492 σκαλιά από το ισόγειο μέχρι την κορυφή. Είναι το δεύτερο πιο ψηλό κτίριο της Ελλάδας, μετά τον Πύργο των Αθηνών, και ανακατασκευάζεται με τις υψηλότερες προδιαγραφές.

Θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της χώρας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), αλλά και WELL (WELL Building Standard) που επικεντρώνεται στην υγεία, ευεξία και παραγωγικότητα των χρηστών του κτιρίου.

Οι μισθώσεις των χώρων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ. όπως ήδη είναι γνωστό έχουν μισθωθεί στον όμιλο της Ιnditex, όπου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Ζara και Zara Home.

Στο ισόγειο σε κατάστημα άνω των 1.000 τ.μ. θα στεγαστεί η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports, η οποία ήδη έχει μεταφέρει ένα μέρος του εμπορεύματός της στο χώρο, ενώ προβλέπεται και ένας χώρος wellness, συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ. για τους εργαζόμενους του Πύργου.

Στον 3ο και στον 4ο επίπεδο η εταιρεία Athlesis σε χώρο συνολικής επιφάνειας 420 τ.μ. θα λειτουργήσει το γυμναστήριο.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση η οποία θα βρίσκεται και αυτή στον τρίτο όροφο αναμένεται να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Nice ‘n’ Easy του ομίλου Χριστοφορίδη – Αθανασιάδη. Η εν λόγω εταιρεία έχει μισθώσει και τον εσωτερικό και των εξωτερικό χώρο δηλαδή συνολικά 1.300 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί αναμένεται να ανοίξει ένα bar-restaurant για τους εργαζομένους και το ευρύ κοινό.

Ο μισθωτής που αναμένεται ωστόσο να μπει πρώτος στο κτίριο προκειμένου να διαμορφώσει τα γραφεία του, είναι η εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας Dialectica. Αυτή ήταν από τους πρώτους μισθωτές που υπέγραψαν για να εγκατασταθούν στον Πύργο του Πειραιά, λίγο πριν το τέλος του 2022. Η εταιρεία που τώρα στεγάζει τα γραφεία της σε διαφορετικά κτίρια επί της οδού Ερμού, στο Μοναστηράκι, θα εγκατασταθεί από τον 9ο μέχρι το 14ο όροφο, καταλαμβάνοντας χώρους 6.210 τ.μ. καθώς στον Πύργο θα μετακινηθούν πάνω από 550 εργαζόμενοί της στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι η επένδυση ξεκίνησε το 2020, όταν ο δήμος Πειραιά διενέργησε διαγωνισμό για την εκμετάλλευσή του. Το ακίνητο που για χρόνο παρέμενε κουφάρι και χαλούσε την όψη του λιμανιού, παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea για 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά, ύψους 1,01 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Μώραλης: Ο Δήμος Πειραιά αναμένει ετήσια έσοδα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ από φόρους και δημοτικά τέλη

Στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του Πύργου του Πειραιά μίλησε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ανέφερε πως όταν ανέλαβαν τα ηνία του Δήμου είχαν την εντύπωση ότι ο Πύργος έχει στατικά προβλήματα, καθώς υπήρχε ο "αστικός μύθος" ότι γέρνει, ότι μπάζει νερά κ.ά. Τελικά, όπως είπε, με τις μελέτες που έγιναν αποδείχθηκε πως το κτίριο ήταν ικανό να ανακατασκευαστεί και χάρη στον διαγωνισμό που έγινε σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση.

Όπως είπε, με την πλήρη λειτουργία του Πύργου, ο Δήμος αναμένει ετήσια έσοδα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ από φόρους και δημοτικά τέλη, που θα αποτελέσουν μια τονωτική ένεση στα ταμεία του. Παράλληλα, ο κ. Μώραλης ενημέρωσε πως ξεκινά και η κατασκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου της ανοιχτής αγοράς του Πειραιά, για την οποία τόνισε πως εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης.

Διαβάστε ακόμα: Πύργος Πειραιά: Εντυπωσιακή η φωταγώγηση για τα Χριστούγεννα (Βίντεο)