Αυξήσεις μισθού βλέπουν τα τελευταία χρόνια οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, οι μισθοί πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικοί, προκειμένου να γίνει ελκυστική η ελληνική αγορά εργασίας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «είναι μια συνειδητή κίνηση, για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα βιογραφικά, ανθρώπους που είτε έχουν μείνει όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στη χώρα, είτε έφυγαν στο εξωτερικό, για να διοικήσουν και τα νοσοκομεία μας και, γενικά, τους οργανισμούς».

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην κατεύθυνση της αύξησης των αποδοχών και των ιατρών και των νοσηλευτών. «Έχουν δοθεί επιδόματα, ειδικά επιδόματα για τις ΜΕΘ. Κι ακολουθείται μια τέτοια πολιτική, γιατί πολύ απλά βλέπουμε ότι χρειάζονται αυτές οι αυξήσεις, γιατί τις αξίζουν οι γιατροί, τις αξίζουν οι νοσηλευτές», δήλωσε ο Παύλος Ματινάκης, τονίζοντας ότι «είναι οι πρωταγωνίστριες και οι πρωταγωνιστές του αγώνα που δόθηκε για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ στην πανδημία. Είναι αναγκαίο, και ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες, να είναι και πιο έντονες αυτές οι παρεμβάσεις για να προσελκύουμε κόσμο στο ΕΣΥ, αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε να προσελκύσουμε και δυνατά βιογραφικά για τις διοικήσεις των νοσοκομείων».

Διαβάστε ακόμα: Χρονιά αυξήσεων το 2024: Ποιοι θα δουν μεγαλύτερο εισόδημα


Παραδείγματα αύξησης μισθών των γιατρών του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια

«Εδώ και λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια, έχοντας δει σίγουρα το γεγονός ότι μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης έπεσαν πολύ οι μισθοί των ανθρώπων του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών, έχουμε προβεί σε μια σειρά από κινήσεις, ούτως ώστε να επανέλθουν σταδιακά οι μισθοί των ανθρώπων αυτών και όσων μπαίνουν με τους αρκετούς διορισμούς που θα γίνουν αυτά τα χρόνια στο ΕΣΥ, στα λογικά επίπεδα, σε μεγαλύτερα επίπεδα», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αύξησης μισθών των γιατρών του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια

  • Συντονιστής διευθυντής κλάδου ΕΣΥ, εκτός ΜΕΘ, που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος Ιατρικής υπηρεσίας, με δύο τέκνα, έπαιρνε με το προηγούμενο μισθολόγιο 2.954 ευρώ. Τώρα παίρνει 3.228 ευρώ και από 01/01/2024, λόγω των αυξήσεων συνολικά, θα παίρνει, χωρίς εφημερίες, 3.387 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει αύξηση σε σχέση με πριν, με τις δύο ενέργειες που κάναμε, 15%. Και με εφημερίες οι απολαβές του θα φτάσουν τα 4.355 ευρώ.
  • Επιμελητής Α' ΕΣΥ σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ένα παιδί έπαιρνε 2.359 ευρώ. Τώρα παίρνει 2.983 ευρώ. Και από 01/01/2024 θα παίρνει χωρίς εφημερίες 3.073 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, συνολική αύξηση περίπου 30%. Και με εφημερίες, προφανώς, αυτό θα φτάσει στις 4.097 ευρώ. 

  • Διαβάστε ακόμα: ΕΣΥ: Οι νέες αυξημένες αποδοχές διοικητών και υποδιοικητών Νοσοκομείων και ΥΠΕ - Αναλυτικά οι μισθοί


Οι νέες αυξημένες αποδοχές διοικητών και υποδιοικητών Νοσοκομείων και ΥΠΕ -

Αυξήσεις στις αποδοχές και στις αποζημιώσεις των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων προβλέπονται με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας, υλοιποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι αυξήσεις των μισθών των διοικήσεων του ΕΣΥ κατοχυρώνονται βάσει του νέου νόμου 5062/2023 του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους».

Μέχρι σήμερα οι μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων ανέρχονται από 2647,84 έως 3524,69 ευρώ. Το ακριβές ποσό της αμοιβής συναρτάται από τον αριθμό των οργανικών κλινών της εκάστοτε ιατρικής μονάδας.

Αντίστοιχα, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών ανέρχονται σε 4.254,5 ευρώ και των Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών σε 3.524,69 ευρώ.

ΕΣΥ: Οι αποδοχές των Διοικητών διαμορφώνονται ως εξής

• Διοικητές Νοσοκομείων:

5.121 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών.

4.608,9 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών.

 Αναπληρωτές Διοικητές Νοσοκομείων:

4.096,8 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών.

3.584,7 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μικρότερη 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών.

 Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών: 5.121 ευρώ μικτά.

 Υποδιοικητές Υγειονομικών Περιφερειών: 4.608,9 ευρώ μικτά.

Σημειώνεται ότι, ο νέος νόμος για την επιλογή και αξιολόγηση των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου προβλέπει και τη θέσπιση κινήτρων υπό τη μορφή οικονομικής ανταμοιβής για την επίτευξη των στόχων του κάθε φορέα, το λεγόμενο «μπόνους παραγωγικότητας», δίνοντας τη δυνατότητα στα στελέχη των Διοικήσεων να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αποδοχές, πέραν των οριζόντιων αυξήσεων που περιγράφονται παραπάνω. Επισημαίνεται ότι το μπόνους παραγωγικότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το 20% του ετήσιου βασικού μισθού.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εκδοθούν δύο ενιαίες προκηρύξεις που θα αφορούν στην κάλυψη θέσεων Διοίκησης των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Παύλος Μαρινάκης: Με τις αυξήσεις μισθών διοικητών νοσοκομείων δεν μιλάμε για golden boys

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπεραμύνθηκε την αύξηση των μισθών των διοικητών των νοσοκομείων και όταν ερωτήθηκε γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς για τους διοικητές των νοσοκομείων και τι απάντα στις κατηγορίες ότι με την κίνηση αυτή ενισχύει τα golden boys την ώρα που δεν ενισχύεται το υγειονομικό προσωπικό, απάντησε: «Θέλουμε λελογισμένα να κάνουμε και τα δύο» και προσέθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το να ενισχυθούν οι μισθοί των διοικητών των νοσοκομείων απαγορεύει να ενισχύονται και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως «δεν μιλάμε για golden boys».

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, είπε πως πλέον οι διοικητές των οργανισμών του Δημοσίου θα επιλέγονται από μια αξιοκρατική διαδικασία με αυστηρά κριτήρια, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, αρχής γενομένης από τα νοσοκομεία.

Επεξηγώντας περαιτέρω την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, σημείωσε πως με αιχμή την προσέλκυση ανθρώπων από την αγορά, πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικοί οι μισθοί. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρηματολόγησε πως σε περιπτώσεις που έχει γίνει αυτό έχει αποδώσει με πολύ σημαντικά αποτελέσματα για το κράτος.

Νέες μισθολογικές παρεμβάσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέες μισθολογικές παρεμβάσεις για τους γιατρούς, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που προωθούνται στο ΕΣΥ, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γίνεται προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, για όλους τους γιατρούς που λειτουργούν μέσα στο σύστημα, σε κάθε βαθμό. Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Υγείας δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι οι αμοιβές θα διαμορφωθούν ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας, τις δημοσιονομικές αντοχές και τις προτεραιότητες.

Πλέον των άγονων περιοχών, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν κίνητρα, που περιλαμβάνουν αυξήσεις των αμοιβών και προοπτικές εξέλιξης, και για γεωγραφικές περιοχές που, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, δεν συγκεντρώνουν ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι για τις άγονες περιοχές, οι οποίες ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπονται επιδόματα, οικονομικά και άλλα κίνητρα.

Μεταξύ των περιοχών αυτών περιλαμβάνονται και νησιά, για τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που παρέχονται «μπόνους», προκειμένου στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες. Το περασμένο καλοκαίρι δίνονταν 1.800 ευρώ το μήνα –επιπλέον των αποδοχών τους– σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές για να μετακινηθούν σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο. Πλέον, το Υπουργείο Υγείας αναζητά μόνιμες λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού όλο το χρόνο, στο σύνολο των «προβληματικών» περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει προαναγγείλει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αυξήσει τον αριθμό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ο οποίος υπολείπεται στη χώρα μας σε σχέση με την ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή προωθεί την παροχή κινήτρων στους νέους γιατρούς, ώστε να επιλέξουν τις ειδικότητες αυτές: μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως προσωπικοί γιατροί (έναντι του «αγροτικού»), όσοι επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές), πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα ήδη υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα, θα παρέχονται και οικονομικά κίνητρα, με τις ετήσιες αποδοχές να κυμαίνονται από 100-150 χιλιάδες ευρώ.