Το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα περιμένουν οι εργαζόμενοι για να καλύψουν «τρύπες» στον μηνιαίο προϋπολογισμό και να προχωρήσουν σε αγορές δώρων για συγγενείς και φίλους εν όψει των γιορτών.

Η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη είναι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Η συγκεκριμένη προθεσμία αφορά και όσους εργαζόμενους η σύμβασή τους έληξε λόγω παραίτησης ή απόλυσης εντός του έτους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην περίπτωση που δεν καταβληθεί εγκαίρως το Δώρο Χριστουγέννων, ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, με τον εργοδότη να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα και κυρώσεις.

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να καταβληθεί από τους εργοδότες το Δώρο Χριστουγέννων 2023, με την προθεσμία καταβολής να είναι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτήν την Πέμπτη. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι εργοδότες που έχουν φροντίσει, βάσει προγραμματισμού, να μπει το Δώρο Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων πριν από τη συγκεκριμένη προθεσμία. Σε κάθε περίπτωση αρκετές καταβολές στους δικαιούχους αναμένεται να γίνουν έως και την Τρίτη (19/12).

Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων

Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Περιλαμβάνονται επίσης και στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (άρθρα 135-142, 213 ΠΔ 80/2022).

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.

Επίσης, απαγορεύεται η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2023 σε είδος, όπως επίσης είναι παράνομη οποιαδήποτε αξίωση από τον εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων μετά την καταβολή των χρημάτων στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε ακόμη: Δώρο Χριστουγέννων 2023: Ποιοι θα πληρωθούν νωρίτερα

Τι ισχύει όταν δεν καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Εφόσον περάσει η προθεσμία της 21ης Δεκεμβρίου και το Δώρο Χριστουγέννων 2023 δεν καταβληθεί, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους. Από εκεί και μετά, ακολουθούν οι παρακάτω ενέργειες:

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν τα Χριστούγεννα – Πότε πληρώνεται το δώρο Χριστουγέννων

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα βασική προϋπόθεση είναι η παροχή εργασίας να έχει γίνει τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου 2023 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση, όμως, που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Προσοχή: Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές, βάσει νομολογίας των δικαστηρίων, εντάσσεται επίσης και το επίδομα αδείας. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζεται το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει διαθέσιμη online εφαρμογή υπολογισμού για το Δώρο Χριστουγέννων.