Με δύο πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες, η διοίκηση της ΔΕΗ έβαλε φωτιά στον ανταγωνισμό στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρώτον, ανακοίνωσε τη χαμηλότερη τιμή βάσης για τα πράσινα τιμολόγια στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με αποτέλεσμα να πιέζει προς τα κάτω και τα τιμολόγια των ανταγωνιστών. Δεύτερον, ανακοίνωσε το χαμηλότερο μπλε, δηλαδή σταθερό, τιμολόγιο στα 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (που υποχωρεί στα 17,5 λεπτά αν ο πελάτης πληρώνει με πάγια εντολή) για ετήσιο συμβόλαιο.

Οι δύο αυτές κινήσεις έρχονται λίγες ημέρες πριν εφαρμοστεί το νέο μοντέλο τιμολογίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τα νέα τιμολόγια με μπλε (σταθερό συμβόλαιο), κίτρινο (κυμαινόμενη τιμή με ρήτρα αναπροσαρμογής), πορτοκαλί (για όσους διαθέτουν έξυπνο μετρητή) και πράσινο (με την τιμή να ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα) χρώμα.

Σκυλακάκης για τιμολόγια ρεύματος: Οι καταναλωτές θα καθορίσουν την πορεία των τιμών


Και ενώ αναμένεται η απάντηση των υπόλοιπων παρόχων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρος Σκυλακάκης, που έδωσε μάχη για την εφαρμογή του πράσινου τιμολογίου, επειδή επιτρέπει την εύκολη σύγκριση μεταξύ των δια φόρων προμηθευτών, επιμένει ότι οι καταναλωτές είναι εκείνοι που μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τιμών. «Το να ψάξουν οι καταναλωτές για τη φθηνότερη τιμή είναι η βάση για να υπάρξει φθηνότερη τιμή», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων. Επί της ουσίας, η σύγκριση τιμών από τους καταναλωτές εντείνει τον ανταγωνισμό και λύνει τον γρίφο επιλογής τιμολογίου.

Διαβάστε ακόμη: Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πως θα βρουν οι καταναλωτές ποιο "χρώμα" τους συμφέρει

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρισμού, εκτίμηση που βασίζει στην εξομάλυνση της εικόνας στην αγορά μετά την αρχική αναταραχή λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στο γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης της Ε.Ε. παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό 90%, παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον καιρό, που δείχνουν υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο.

Η ευνοϊκή συγκυρία των τιμών του φυσικού αερίου


Το σίγουρο είναι πως το εγχείρημα για το νέο μοντέλο τιμολογίων ευνοείται και από την καθοδική τάση των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο. Η πτώση του φυσικού αερίου, εν μέσω και των εκτιμήσεων για ύφεση στην Ευρώπη, οδηγεί προς τα κάτω και τις τιμές στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και, τελικά, τις λιανικές τιμές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, καθώς οι καιρικές συνθήκες στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες, ενώ η προσφορά του καυσίμου είναι επαρκής για να καλύψει τη ζήτηση. Συγκεκριμένα, η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου αναφοράς (TTF) για τον μήνα Ιανουάριο του 2024 υποχώρησε μέσα στην εβδομάδα κατά 3,29%, στα 34,83 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWh), στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρί ου 2021. Στις αρχές του 2023 η τιμή ήταν στα 86,71 ευρώ, δηλαδή η πτώση φέτος πλησιάζει το 60%.

Aπό τον Ιανουάριο

Ας δούμε αναλυτικά το νέο μοντέλο τιμολογίων, που τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024. Υπάρχουν τριών ειδών τιμολόγια (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) και ο καταναλωτής, είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για επιχείρηση, επιλέγει αυτό που κρίνει ότι είναι το πιο συμφέρον για εκείνον. Ειδικότερα:

Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Κυμαινόμενα είναι τα τιμολόγια τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Αυτά διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
α) με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και
β) με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.

Δυναμικά είναι τα τιμολόγια που αφορούν τη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου, τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή, τα τιμολόγια συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα και με το πορτοκαλί τα δυναμικά.

Σε αυτά τα τιμολόγια έχει προστεθεί ειδικό τιμολόγιο, πράσινου χρώματος, το ειδικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι πως η δομή του θα είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα για όλους τους παρόχους. Σε αυτό θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές την 1η Ιανουαρίου του 2024 που δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1η/1/2024. Ωστόσο, με μια απλή δήλωση στον πάροχό τους έως 31/1/2024 μπορούν να παραμείνουν στο προηγούμενο τιμολόγιο.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου