Σχεδόν δωρεάν διακοπές 6-12 ημερών σε χειμερινούς προορισμούς της χώρας μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι επιταγών (vouchers) Κοινωνικού Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ. Οι διακοπές με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2023-2024 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Τι προβλέπεται


Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα της Ρόδου, της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Διαβάστε ακόμη: Κοινωνικός τουρισμός: Τι ισχύει για τις χειμερινές διακοπές των κατόχων voucher

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.


Τα βήματα


Οι δικαιούχοι που διαθέτουν τα δελτία του Κοινωνικού-Ιαματικού Τουρισμού θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
■ Οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν δελτία, στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία του τουριστικού καταλύματος, στο οποίο
έγινε η κράτηση.
■ Τα δελτία ισχύουν μόνο για τα καταλύματα τα στοιχεία των οποίων είναι προεκτυπωμένα.
■ Τα δελτία είναι αυστηρώς προσωπικά και δεν επιτρέπεται να γίνεται χρήση από άλλα πρόσωπα, ακόμη και αν αυτά είναι μέλη της οικογένειας του/της δικαιούχου.
■ Σημειώνεται ότι το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.
■ Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.


Δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή" στις 19 Δεκεμβρίου