Το 2024 φέρνει θεμελιώδεις αλλαγές στην αγορά ακινήτων, που αφορούν φορολογία, διαδικασία μεταβίβασης και θέματα καθημερινότητας και οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον «χάρτη» της κτηματαγοράς.

Οι 11 ανατροπές στην κτηματαγορά

1. Επιχειρηματίες πλέον όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα. Τι σημαίνει αυτό; Απλώς, θα ακολουθούν όσα ορίζει η νέα νομοθεσία. Δηλαδή, κατά τον φοροτεχνικό κ. Αμπελιώτη, οφείλουν να προχωρήσουν σε «έναρξη δραστηριότητας και άνοιγμα βιβλίων. Όλοι οι επιτηδευματίες θα επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, με τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο».

2. Μεταβιβάσεις χωρίς μετρητά. Είναι ιδιαίτερα σημαντική τομή! Καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν μπορεί να γίνει με… ρευστό, αναφέρει ο φοροτεχνικός κ. Χριστόπουλος. Στο εξής καταργείται η εξόφληση με μετρητά μερικώς ή εν συνόλω του τιμήματος απόκτησης ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση, «όσοι έχουν ήδη δώσει χρήματα επιτρέπεται να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου με μετρητά, εφόσον έχει υπογραφεί προσύμφωνο και έχει δοθεί προκαταβολή». Κάθε συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του. Η διάταξη θα ισχύσει από το 2024 και θα αφορά τις μεταβιβάσεις από μηδενική βάση.

3. Fast-track διαδικασία. Πλέον, απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία μεταβίβασης ή απόκτησης ακινήτου, κατά τον φοροτεχνικό κ. Μουζλάκη. Έτσι, θα μειωθούν δραστικά ο χρόνος μεταβίβασης αλλά και ο μέγας όγκος των δικαιολογητικών που ήταν απαραίτητα μέχρι σήμερα.

4. Εξομοίωση με ξενοδοχειακά ακίνητα. Η ρύθμιση αυτή αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, για την οποία θεσμοθετήθηκε η εξομοίωση των εν λόγω ακινήτων με τα ξενοδοχειακά, εφόσον μπορεί να γίνει.

5. Μείωση φόρου λόγω ανακαίνισης. Δίδεται μεγαλύτερη μείωση φόρου για ανακαίνιση ακινήτων. Οι δαπάνες ανακαίνισης μειώνονται για περίοδο πέντε ετών. Προσοχή! Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνόλου και θα δρομολογούνται με τιμολόγια που θα έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και θα έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

6. Τέλος παρεπιδημούντων. Προχωρά και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις η εφαρμογή τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, που ισοδυναμεί με το 0,5% επί των εσόδων.

7. Πρόστιμα για τη μη εγγραφή στο μητρώο ακινήτων. Το πρόστιμο, το οποίο σήμερα φτάνει στα 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος, αυξάνεται στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους, με ελάχιστο ποσό τα 5.000 ευρώ.

8. Ανώτατο όριο διάρκειας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πλέον, το ανώτατο όριο διάρκειας τοποθετείται σε 60 ημέρες σε κάθε βραχυχρόνια μίσθωση. Το όριο των 60 ημερών αφορά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

9. Κατάργηση υποχρέωσης ΤΑΠ. Πλέον, καταργείται από 1ης/1/2024 η υποχρέωση για χορήγηση βεβαίωσης για μη οφειλή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Πλέον, το Κτηματολόγιο θα ενημερώνει τον δήμο, ο οποίος -με τη σειρά του- θα ελέγχει αν υπάρχει οφειλή ΤΑΠ. Αν υπάρχει, τότε θα βεβαιώνεται το χρέος και θα εισπράττεται μέσω της εφορίας. Έτσι παύει η ταλαιπωρία.

10. Τέλος στην πολλαπλή προσκόμιση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος. Αυτό τελειώνει. Σήμερα, εάν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες σε μια πολυκατοικία πρέπει να επισυναφθούν το συμβόλαιο και τρία αποσπάσματα κτηματολογικού διαγράμματος, τα οποία δείχνουν ακριβώς το ίδιο οικόπεδο με το αντίστοιχο κόστος.

11. Αλλαγή στον ηλεκτρονικό φάκελο. Η συγκέντρωση των εγγράφων θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο. Θα συγκεντρώνει ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά μέσω της πλατφόρμας e-Μεταβίβαση. Αυτό αφορά συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»