Ήδη σχεδόν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανακοινώσει τις τιμολογιακές παραμέτρους και τους όρους για τα ειδικά τιμολόγια (πράσινα).

Από μια έρευνα σε δύο εταιρίες ρεύματος, παραθέτουμε τα στοιχεία τιμολόγησής τους, δηλαδή τη βασική τιμή εκκίνησης, τα ποσοστά έκπτωσης, τους συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης και πάμε να δούμε ποιος τελικά είναι ο φθηνότερος, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο του 2024, με δεδομένο ότι η τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής του ρεύματος θα κλείσει στα 110 ευρώ/MWh ή στα 11 λεπτά/KWh.

Διαβάστε ακόμα: Έρχονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Ποιο συμφέρει τους καταναλωτές

Παραδείγματα προσφορών στο πράσινο τιμολόγιο

ΕΤΑΙΡΙΑ Α
Η εταιρία Α δίνει μια βασική τιμή εκκίνησης στα 9,5 λεπτά/KWh (μετά την έκπτωση), τον συντελεστή προσαύξησης α=1,22 το ανώτατο όριο Lu=6,5 λεπτά/KWh και το κατώτατο όριο Li=5,5 λεπτά/KWh.



ΕΤΑΙΡΙΑ Β
Η εταιρία Β δίνει μια βασική τιμή εκκίνησης στα 12,8 λεπτά/KWh (μετά την έκπτωση), τον συντελεστή προσαύξησης α=1,16, το ανώτατο όριο Lu=9,5 λεπτά/KWh και το κατώτατο όριο Li=8,5 λεπτά/KWh.

Ο μέσος καταναλωτής παίρνοντας στα χέρια του τις δύο προσφορές, το μόνο που καταλαβαίνει είναι ότι η εταιρία Α ξεκινάει με μία πολύ χαμηλή τιμή εκκίνησης (9,5 λεπτά/KWh), ενώ η εταιρία Β ξεκινάει με μία πολύ υψηλή τιμή εκκίνησης (12,8 λεπτά/KWh), σχεδόν 35% πιο πάνω από την τιμή εκκίνησης της εταιρείας Α.

Το τρικ με τους συντελεστές και ο αλγόριθμος της ρήτρας

Εκ πρώτης όψεως και μη γνωρίζοντας ο μέσος καταναλωτής πως επιδρούν οι υπόλοιποι συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης ή αλλιώς της ρήτρας αναπροσαρμογής (Lu, Li, α), στην διαμόρφωση της τελικής τιμής χρέωσης της KWh, προκειμένου να επιλέξει τον οικονομικότερο πάροχο, αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη και αβίαστα μάλλον θα επέλεγε τον πάροχο Α. Η ερώτηση είναι τελικά έκανε την συμφερότερη επιλογή;

Μάλλον όχι, διότι ναι μεν η βασική τιμή εκκίνησης του παρόχου Α ήταν δελεαστική, αλλά όχι οι υπόλοιποι συντελεστές που υπολογίζουν τις προσαυξήσεις στην βασική τιμή εκκίνησης. Συγκεκριμένα οι συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης που έχει θέσει ο πάροχος Α είναι τέτοιοι, που η ενεργοποίηση της ρήτρας θα συμβαίνει κάθε μήνα και με αυξημένο τίμημα, ενώ δεν θα συμβαίνει το ίδιο, για τον πάροχο Β, που οι τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης, έχουν μικρή πιθανότητα να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, αλλά ακόμα κι αν ενεργοποιηθούν το τίμημα θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό του παρόχου Α.

Λύνοντας τον αλγόριθμο της ρήτρας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, προκύπτει ότι 1η Ιανουαρίου ο πάροχος Α με την πολύ χαμηλή τιμή εκκίνησης θα τιμολογήσει με τελική τιμή χρέωσης της KWh τα 13,8 λεπτά, ενώ ο πάροχος Β στα 13,4 λεπτά.

Αρα λοιπόν πριν επιλέξουμε πάροχο για το ειδικό τιμολόγιο θα πρέπει να αξιολογήσουμε και τους υπόλοιπους συντελεστές που επεμβαίνουν στον μηχανισμό των ρητρών. Γενικά το ιδανικό θα ήταν μια χαμηλή τιμή εκκίνησης, ένα ανώτατο όριο που πλησιάζει τα 10 λεπτά και ένα συντελεστή α που να πλησιάζει την μονάδα ή ακόμα και κάτω από αυτήν.



Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ – Ενεργειακός Επιθεωρητής