Ήπια ανοδικά ξεκινούν οι τιμές για το πετρέλαιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τελευταίας μέρας διαπραγμάτευσης του 2023, όμως αναμένεται να κλείσουν το 2023 περίπου 10% χαμηλότερα, απόδοση που συνιστά την πρώτη ετήσια πτώση εδώ και δύο χρόνια. 

Γεγονός που αιτιολογείται από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, τις περικοπές της παραγωγής και τα παγκόσμια μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, που προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Διαβάστε ακόμα: Φωτιά στη Μεσόγειο από Λιβύη, Τουρκία: Το επικίνδυνο παιχνίδι με χωρικά ύδατα και συνορεύουσα ζώνη, αναμένεται απάντηση από την Αίγυπτο


Πού κινούνται πετρέλαιο μπρεντ και αργό

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ καταγράφουν άνοδο κοντά στα 48 σεντς ή 0,6% στα 77,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό WTI διαπραγματεύονται 37 σεντς ή 0,5% υψηλότερα στα 72,14 δολάρια.

Φαίνεται πως στην τελευταία συνεδρίαση του 2023, οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά από πτώση 3% την Πέμπτη, καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται να επαναφέρουν τα δρομολόγια των πλοίων τους δια μέσου της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς θεωρείται πως είναι ελεγχόμενη η κατάσταση μετά τις επιθέσεις των Χούθι.


Σε επίπεδα πανδημίας το επίπεδο των τιμών του πετρελαίου στο τέλος του έτους

Παρ' όλα αυτά, και οι δύο δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο βρίσκονται σε τροχιά για να κλείσουν στα χαμηλότερα επίπεδα τέλους του έτους από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές σε «βουτιά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του powergame.gr, οι περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τους δείκτες αναφοράς να υποχωρούν σχεδόν 20% από το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος.

Οι αδύναμες επιδόσεις του πετρελαίου στο τέλος του έτους έρχονται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ανόδου για το τέλος του 2023. Ο δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα για ταχείες μειώσεις επιτοκίων από την Fed μέσα στο 2024.

Οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών στις μεγάλες καταναλωτικές περιοχές, αλλά και ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση το 2024, λένε αξιωματούχοι του κλάδου.

Έρευνα του Reuters, που διεξήχθη ανέμεσα σε 30 οικονομολόγους και αναλυτές προβλέπει ότι το μπρεντ θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, έναντι μέσου όρου περίπου 80 δολαρίων το βαρέλι φέτος και των υψηλών τιμών άνω των 100 δολαρίων το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: powergame.gr