Χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με όσα πληρώναμε το 2023 για ρεύμα φέρνουν -τουλάχιστον για τον Ιανουάριο- τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά την κατάργηση της κρατικής επιδότησης, η μείωση των διεθνών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η πτώση στο φυσικό αέριο, αλλά και η εκπτωτική πολιτική των εταιρειών προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες διαμόρφωσαν τις τελικές τιμές προμήθειας σε επίπεδα που δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στην τσέπη των 7.500.000 καταναλωτών.

 Το στοίχημα της… κιλοβατώρας

Το «στοίχημα» του υπουργού Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, φαίνεται με μια πρώτη ματιά να κερδίζεται, καθώς η υποχρεωτική υιοθέτηση του λεγόμενου πράσινου τιμολογίου (το παραδοσιακό Γ1/Ν1Ν της ΔΕΗ), στο οποίο από χθες, 1η Ιανουαρίου, μεταφέρθηκαν όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν άλλη κατηγορία τιμολόγησης, πυροδότησε ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων. Οι πρώτες τιμές Με οδηγό τη ΔΕΗ, που επέβαλε τους κανόνες του παιχνιδιού όπως συνέβη και στα σταθερά μπλε τιμολόγια, οι τελικές τιμές για το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνονται λίγο κάτω ή λίγο πάνω από τα 14 λεπτά για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Στην πράξη δηλαδή ένα μέσο νοικοκυριό που «καίει» 300 κιλοβατώρες θα πληρώσει για τον Ιανουάριο λιγότερο από 41 ευρώ για ρεύμα ή συνολικά 46 ευρώ μαζί με το (σύνηθες) πάγιο των 5 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μια από τις φτηνότερες τιμές της αγοράς στα πράσινα τιμολόγια για τον Ιανουάριο, προσφέροντας 13,635 λεπτά για τις πρώτες 500 kWh, νυχτερινή χρέωση στα 0,11155 €/kWh και πάγιο 5 ευρώ τον μήνα. Για καταναλώσεις από 500 kWh και πάνω, η τιμή ανεβαίνει στα 0,14595€/ kWh και αφορά στην υπερβάλλουσα κατανάλωση.

 Πώς προκύπτουν οι τιμές του Ιανουαρίου

Οι τιμές Ιανουαρίου προκύπτουν με έκπτωση 20% και χρέωση μηχανισμού διακύμανσης στα 0,00835 €/kWh, οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τιμολόγια είναι μεταβλητά και οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι ακριβότεροι ή φτηνότεροι ανάλογα με το αν θα διατηρηθούν οι εκπτώσεις και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές χονδρικής ενεργοποιώντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Σήμερα αναμένεται να αναρτηθούν στον ιστότοπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων αναλυτικά οι τιμές όλων των εταιρειών για το πράσινο τιμολόγιο, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν τις τους συμφέρει. Από τους υπόλοιπους παρόχους που ανακοίνωσαν τιμές για το πράσινο τιμολόγιο, η Elpedison προσέφερε τιμή 0,1706 €/kWh με πάγιο 5 ευρώ, η Volton ανακοίνωσε 0,1442 €/ kWh με πάγιο 4,90 ευρώ. Για την Protergia η τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο μετά την έκπτωση εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 14,228 λεπτά, για τη Φυσικό Αέριο στα 14,245 λεπτά, της Ήρων στα 18 λεπτά, της ZeniΘ στα 16,9 λεπτά και της Ελίν στα 14 λεπτά. Οι τελικές τιμές κάποιων παρόχων ενδέχεται να αλλάξουν προς τα κάτω σήμερα, αν «περάσουν» εκπτώσεις. Συγκριτικά λίγο πιο φτηνά, αλλά πολύ περισσότερο ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της αγοράς, αναμένεται να είναι τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, ενώ λίγο ακριβότερα αλλά με το πλεονέκτημα της αμετάβλητης τιμής σε περίπτωση ανόδου των διεθνών τιμών, είναι τα σταθερά μπλε, των οποίων οι τιμές «κλειδώνουν» στα 14,9 με 17,9 λεπτά, με μικρότερα συνήθως πάγια, αν και αναμένεται νέα φουρνιά με ακόμη πιο χαμηλά σταθερά, τα οποία οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι συνοδεύονται από «τσουχτερές» ρήτρες πρόωρης αποχώρησης.

 Δημοσιεύθηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ