Αύξηση εισοδηµάτων για πέντε κατηγορίες φορολογουµένων έφερε η νέα χρονιά, καθώς καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις πρόσθετες αµοιβές, «έσβησε» το τέλος επιτηδεύµατος για επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο, «κουρεύτηκε» 10% ο ΕΝΦΙΑ, ενώ θεσπίστηκαν µεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για τις ανακαινίσεις κατοικιών. Ειδικότερα στους µεγάλους κερδισµένους του 2024 είναι:

∆ηµόσιοι υπάλληλοι

Οσοι εργαζόµενοι στο ∆ηµόσιο έλαβαν µέσα στο 2023 πρόσθετες αµοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόµατα δεν θα καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης λόγω της κατάργησης του µέτρου από την 1η.1.2023 και για τους υπαλλήλους του ∆ηµοσίου και τους συνταξιούχους. ∆εδοµένου ότι στις πρόσθετες και έκτακτες αποδοχές η εισφορά αλληλεγγύης δεν παρακρατείται κατά την καταβολή τους, όπως συµβαίνει µε τις τακτικές αποδοχές, αλλά κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, τα ποσά που γλιτώνουν κυµαίνονται από 22 ευρώ έως και 176 ευρώ, ανάλογα µε το ύψος των έξτρα αποδοχών.

Οικογένειες µε παιδιά

Μειώθηκε η παρακράτηση φόρου από την 1η.1.24 και συνεπώς αυξάνονται οι καθαρές µηνιαίες αποδοχές λόγω της αναπροσαρµογής κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου. Ειδικότερα, ανάλογα µε το ύψος των αποδοχών οι αυξήσεις που θα λάβουν 1,34 εκατ. µισθωτοί και συνταξιούχοι µε προστατευόµενα τέκνα θα ξεκινούν από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ τον µήνα και σε ετήσια βάση από 90 ευρώ έως 220 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών. Ανάλογη µείωση έχουν και οι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 µε την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήµατα του 2024.

Επαγγελµατίες και επιχειρήσεις

Εκπτωση 100% από το τέλος επιτηδεύµατος θα έχουν οι επαγγελµατίες και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους για τουλάχιστον ένα τρίµηνο εντός του 2023. Αυτό σηµαίνει ότι δεν θα πληρώσουν από 400 έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα µε τη µορφή και την έδρα της εταιρείας τους. Επισηµαίνεται ότι την ελάφρυνση δικαιούνται επιτηδευµατίες και επιχειρήσεις µε ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίοι προχώρησαν σε αύξηση του αριθµού των εργαζοµένων πλήρους απασχόλησης έως και τις 30 Σεπτεµβρίου. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του υπουργείου Οικονοµικών δυνητικά περίπου 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελµατίες θα µπορούν να γλιτώσουν από το τέλος εφόσον αυξάνουν τον αριθµό των εργαζοµένων πλήρους απασχόλησης.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα, που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισµός, πληµµύρες), καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία µε στεγαστικό δάνειο, θα έχουν µείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να είχαν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η µείωση του φόρου θα είναι αναλογική της διάρκειας ασφάλισης που δεν µπορεί να είναι µικρότερη από τρεις µήνες. Αυτό σηµαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 µηνών ο ΕΝΦΙΑ µειώνεται 10%, για 9 µήνες εφαρµόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι µήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις µήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καµία µείωση για κατοικίες που ασφαλίστηκαν για διάστηµα µικρότερο των τριών µηνών. Για παράδειγµα, φορολογούµενος µε ασφάλιση της κατοικίας του όλο το 2023 και µε ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ θα έχει µείωση 10%, δηλαδή φέτος θα πληρώσει 360 ευρώ. Αν ο ίδιος φορολογούµενος ασφάλισε τη κατοικία του για 6 µήνες το 2023, η έκπτωση στο ποσόν του ΕΝΦΙΑ θα είναι 5% στα 400 ευρώ και θα πληρώσει τελικά 380 ευρώ.

Φορολογούµενοι µε ανακαινίσεις κατοικιών

Οσοι πραγµατοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση της κατοικίας τους από το 2020 και µετά θα έχουν έκπτωση στον φόρο εισοδήµατος που θα κληθούν να καταβάλουν το 2024 κατά ανώτατο όριο 1.600 ευρώ. Κι αυτό γιατί µε βάση το ισχύον καθεστώς η έκπτωση για τις δαπάνες που πραγµατοποιούνται από το 2020 έως τώρα ανέρχεται στο 40% µε ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. ∆ηλαδή, οι φορολογούµενοι για εργασίες της τάξης 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40% δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέµεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγµα, αν η δαπάνη πραγµατοποιήθηκε το 2020, το 40% αυτής κατανέµεται ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024 και µειώνει τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούµενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σηµειώνεται ότι η έκπτωση για δαπάνες που έγιναν έως φέτος παρέχεται εφόσον ο ιδιοκτήτης πληρώσει τα εργατικά µε ηλεκτρονικό χρήµα µέσω τραπεζών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής