Χαρακτηριστικά μίας αγοράς που αρνείται να υποταχτεί στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς στην πρώτη εβδομάδα του 2024 επέδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών, θυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρωταγωνίστησε σε επιδόσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, την προηγούμενη χρονιά. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 1,43% κόντρα στο διεθνές ρεύμα και στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ανάγκασαν τις ευρωαγορές να κινηθούν πτωτικά και τη Wall Street να βάλει τέλος στο εντυπωσιακό ανοδικό σερί των εννέα τελευταίων κερδοφόρων εβδομάδων.

Η επενδυτική δραστηριότητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει επηρεαστεί στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους από την αντίληψη ότι εντέλει οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε λιγότερο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αυξάνονται, με επίκεντρο τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.


Ειδικότερα, η αρχική εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό τοn μήνα Δεκέμβριο, έδειξε ότι οι τιμές πήραν την ανιούσα προς το τέλος του 2023 με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 2,9%, από 2,4% τον Νοέμβριο. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη των προσδοκιών που έκαναν λόγο για 3%, ωστόσο η αναθέρμανση του φαινομένου συντηρεί την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διστάσει να μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται μόνο όταν το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είναι σίγουρο πως ο πληθωρισμός επανέρχεται προς τον στόχο του 2%, χωρίς να εμφανίζει ανοδικές τάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος αποδείχθηκαν και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει ακάθεκτη να προσθέτει θέσεις εργασίας, με την ανεργία να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο 3,7% τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Μάρτιο, μία πρόβλεψη που δείχνει να χάνει έδαφος εξαιτίας της ανθεκτικότητας που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία.


Παρά τις φαινομενικά αντίξοες συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατάφερε με δύο στις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα να ανακτήσει το «κάστρο» των 1.300 μονάδων και να κλείσει στις 1.311,67 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου.

Μία νέα εισαγόμενη κρίση, είτε εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού κυρίως στην Ευρώπη, είτε λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, είναι η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στο 2024. Η ελληνική αγορά έχει μπροστά της θετικές εξελίξεις, όπως η αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’ s τον ερχόμενο Μάρτιο και ο υπερδιπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού όρου ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε έκθεσή της, η JPMorgan δίνει πιθανότητα 90% να αναβαθμίσει ο Moody’s την Ελλάδα μέσα στο 2024, ενώ δίνει και πιθανότητα 30% για νέα αναβάθμιση από τους υπόλοιπους οίκους που έχουν ήδη αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, διεθνείς οίκοι και οργανισμοί προβλέπουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό από 2,3% έως 3% το 2024, όταν η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη 1,3% για την ΕΕ και 1,2% για την Ευρωζώνη.

Σε αυτές τις θετικές εξελίξεις θέλει να χτίσει ένα momentum το οποίο μπορεί να την οδηγήσει υψηλότερα το 2024, κόντρα στο διεθνές ρεύμα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις τράπεζες, οι οποίες εντυπωσίασαν το 2023 και αναμένεται να διανείμουν μέρισμα το 2024 για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, καθώς και στα blue chips.