Το νέο µοντέλο µε τα χρωµατιστά τιµολόγια ρεύµατος µπήκε µε το... δεξί στο 2024, καθώς το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύµα δεν έφερε αυξήσεις στα τιµολόγια για τον Ιανουάριο. Αντίθετα, τέθηκαν σε ισχύ φθηνότερα σε σχέση µε τα επιδοτούµενα τιµολόγια των προηγούµενων µηνών από τους παρόχους.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο ανταγωνισµός λειτούργησε, διότι τα πράσινα τιµολόγια έσυραν τον χορό των χαµηλών τιµών (συµπαρασύροντας και τα µπλε), δικαιώνοντας σε µεγάλο βαθµό την παρέµβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, µε τη θέσπιση του ειδικού τιµολογίου ως υποχρεωτικού για όλη την αγορά, ώστε να είναι εύκολα συγκρίσιµο από τους καταναλωτές.

Το ερώτηµα όµως που ανακύπτει είναι τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές από εδώ και πέρα. Αν παρατηρήσει κάποιος τον πίνακα που ανήρτησε πριν από λίγες ηµέρες στην ιστοσελίδα της η Ρυθµιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα δει πως αυτό που χωρίζει τον φθηνότερο από τον ακριβότερο πάροχο είναι 3-4 λεπτά η κιλοβατώρα. Πρωτεύοντα ρόλο στην έναρξη του 2024 µε φθηνότερο ρεύµα έπαιξε η ∆ΕΗ. Ο πίνακας της ΡΑΑΕΥ µας δείχνει ότι στο πράσινο τιµολόγιο οι φθηνότεροι κατά σειρά είναι η ∆ΕΗ (13,6 σεντς/KWh), η Ελίν (14 σεντς), ο Ηρων (14,05 σεντς), η NRG (14,1 σεντς) και η Protergia µε το Φυσικό Αέριο (14,26 σεντς). Ακριβότεροι, πάντα κατά σειρά, η Elpedison (17,06 σεντς), η ΖeniΘ (16,9), η Solar Energy (16,8), η We Energy (16,6) και η Volton (14,42).

Αναζήτηση

Το πράσινο τιµολόγιο, που θα είναι ο καθρέφτης της εταιρείας, θα επιτρέπει κάθε µήνα στον καταναλωτή να βρίσκει ποιος είναι ο ακριβός και ποιος ο φθηνός πάροχος. Και αυτό είναι το στοίχηµα για κάθε καταναλωτή: δηλαδή να πληρώνει φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύµα. Οι διαφορές µεταξύ των χρωµατιστών τιµολογίων είναι µικρές και αυτό διότι κάθε εταιρεία θέλει να κρατήσει το πελατολόγιό της. Τα ελκυστικά µπλε -σταθερά τιµολόγια, που έκαναν πρεµιέρα µε χαµηλές τιµές- δέσµευσαν τους πελάτες τους για 12 µήνες, καθώς είναι αυτά που έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Η αποφυγή του ρίσκου από τον καταναλωτή ενσωµατώνεται στην τιµή των µπλε προϊόντων, µε συνέπεια βέβαια αυτά να έχουν πιο αυξηµένες χρεώσεις σε σχέση µε τα κυµαινόµενα τιµολόγια. Στα µπλε, τα φθηνότερα διαθέτουν η Ελίν (14,9 σεντς), η ΖeniΘ (16 σεντς), ο Ηρων µε την Protergia (16,5 σεντς), η Elpedison (16,9 σεντς), µε τη ∆ΕΗ να βρίσκεται κάπου στη µέση (17,5 και 17,9 σεντς) και τα πιο ακριβά να ανήκουν στη Volton (21,1 σεντς) και τη Solar Energy (36 σεντς). Τα σταθερά τιµολόγια συµφέρουν γενικώς όταν οι τιµές τους απέχουν λίγο από εκείνες των κυµαινόµενων, όσο και στο σενάριο που οι αγορές ακολουθούν ανοδικές διακυµάνσεις, το οποίο ουδείς µπορεί να αποκλείσει, αν και µέχρι στιγµής το κλίµα είναι θετικό.

Τέλος, στα κίτρινα τιµολόγια η ΡΑΕΕΥ παραθέτει τιµολόγια µόνο δύο παρόχων (∆ΕΗ και Protergia), µε το ενδιαφέρον να βρίσκεται στις τιµές οι οποίες «κοντράρουν στα ίσια» τα πράσινα τιµολόγια. Ξεκινούν από τα 12,26 και φτάνουν στα 17,1 σεντς. Σηµειώνεται πως το µειονέκτηµα στα κίτρινα τιµολόγια είναι η αδυναµία σύγκρισης τιµών, αφού δεν περιλαµβάνουν ίδιες φόρµουλες υπολογισµού. Ωστόσο, κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέµµατα.

Επιλογές

Τι µέλλει γενέσθαι λοιπόν; Οι καταναλωτές, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται από 1ης.1.2024 στο πράσινο τιµολόγιο, θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραµείνουν σε αυτό, ή θα επιλέξουν ένα άλλου χρώµατος και βέβαια αν θα παραµείνουν στον προµηθευτή τους, ή θα αλλάξουν εταιρεία. Η επιλογή αυτή βασίζεται σε µία πληθώρα παραγόντων, όπως οι γνώσεις, η διαίσθηση ή και η τύχη. Βάσει των προβλέψεων, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο οι τιµές αναµένεται να κινηθούν πτωτικά, που σηµαίνει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ευνοηθούν τα κυµαινόµενα τιµολόγια. Με εξαίρεση τα µπλε τιµολόγια, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ανά πάσα στιγµή τιµολόγιο.

Οι τελικές αποφάσεις των καταναλωτών εξαρτώνται όπως είπαµε από τις δικές τους ανάγκες, ωστόσο το παιχνίδι παίζεται πλέον µεταξύ ενός σταθερού τιµολογίου, που έχει ίδιο κόστος κάθε µήνα, και ενός κυµαινόµενου, που ακολουθεί την πορεία της τιµής στην αγορά ενέργειας.

Της Ιωάννας Κωσταδήμα
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής