Ψιθυρίζεται πως το 2024 αναμένεται να κυλήσει θετικά για τους παραδοσιακούς επενδυτές - εκείνους δηλαδή που παραμένουν πιστοί στη χρηματαγορά. Οι ξένοι αναλυτές μιλούν ήδη για κέρδη μέσα από τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και της ασφάλειας και της αεροδιαστημικής. Από την άλλη, προτρέπουν το επενδυτικό κοινό να στραφεί παράλληλα σε εναλλακτικές κατευθύνσεις, βλέποντας, μακροπρόθεσμα, πολύ υψηλά κέρδη, με μικρότερο ρίσκο.

Το φινάλε του 2023 έδειξε πως η αγορά Τέχνης και η αγορά διαμαντιών ίσως είναι οι δύο κορυφαίες επιλογές, παγκοσμίως, για τη νέα χρονιά. Ποια άλλη μετοχή στον κόσμο, άλλωστε, θα μπορούσε να σημειώσει το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα που έφερε η πώληση του έργου «Femme à la montre»; Πρόκειται για τον πίνακα του Picasso με το πορτρέτο της Marie-Thérèse Walter, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s προς 139 εκατ. δολάρια.

Στην κατηγορία της Σύγχρονης Τέχνης μεγάλη ικανοποίηση έφερε στον πωλητή του το έργο του Ed Ruscha με τίτλο «Securing the last letter (Boss)», λάδι σε καμβά, με χρονολογία το 1964. Αγοράστηκε μέσω του Οίκου Sotheby’s έναντι 39,4 εκατ. δολαρίων. Παρομοίως, ο πίνακας του Gerhard Richter «Abstraktes bild», προερχόμενος από ιδιωτική συλλογή στην Αμερική, πωλήθηκε προς 30 εκατ. δολάρια.

1_3
Ο πίνακας του Gerhard Richter «Abstraktes bild», προερχομενοσ από ιδιωτική συλλογή στην Αμερική.

Απίστευτα υψηλές τιμές έφεραν και οι πωλήσεις υψηλής κοσμηματοποιίας και διαμαντιών, με ένα από τα κορυφαία παραδείγματα, το Eternal Ρink, ένα φανταχτερό ροζ-μοβ διαμάντι, κοπής cushion και βάρους 10,57 καρατίων, που άγγιξε τα 34,8 εκατ. δολάρια.

6_2
Επένδυση πάνω από 30 εκατ. δολάρια για το φανταχτερό ροζμοβ διαμάντι

Συλλεκτικό σπαθί Ινδικής Τέχνης, φημισμένοι πίνακες και διαμάντια

Στον Οίκο Bonhams, που πέτυχε τον υψηλότερο τζίρο (1,14 δισ. δολάρια) στην ιστορία του, το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών προέρχεται αυτή την περίοδο από τη Νότια Αμερική (30%), το Ηνωμένο Βασίλειο (33%) και την Ασία (18%). Ξεχώρισε η πώληση του «Bedchamber sword of Tipu sultan». Πρόκειται για ένα συλλεκτικό σπαθί Ινδικής Τέχνης του 18ου αιώνα, το οποίο άλλαξε χέρια, εκτοξεύοντας την τελική του αξία στα 17,8 εκατ. δολάρια.

3_3
Το αριστούργημα του Monet «La Seine prÈs de Giverny», ενα απο τα πιο αντιπροσωπευτικα του εργα

Στα ζωγραφικά έργα, μεγάλη επιτυχία αποτελεί η ρευστοποίηση του πίνακα «La Seine près de Giverny» του Monet. Είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του, ζωγραφισμένο το 1888, που κατέκτησε την τιμή των 6,35 εκατ. δολαρίων. Ακόμα, ο πίνακας του Paul Signac με τίτλο «Sisteron» πωλήθηκε στην τιμή των 8,6 εκατ. δολαρίων. Χρονολογείται το 1902 και ανήκε στη συλλογή των Alan και Simone Hartman. Αλλωστε, όπως τονίζουν τα στελέχη του οίκου, η περυσινή χρονιά ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, που έσπασαν τα ρεκόρ στην ιστορία των 230 ετών του Bonhams, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ παρατηρούν πως η ρευστοποίηση ολόκληρων ιδιωτικών συλλογών (single owner) γίνεται κορυφαία τάση.

2_3
Το έργο του Paul Signac από τη συλλογή Alan και Simone Hartman, που άλλαξε χέρια μέσω του Οίκου Bonhams

Στα highlights της χρονιάς που πέρασε συγκαταλέγεται η πώληση του δαχτυλιδιού Leviev Diamond. Το λευκό διαμάντι του, βάρους 35 καρατίων, πέτυχε την εκπληκτική τιμή των 2,7 εκατ. δολαρίων.

4_2
To λευκό διαμάντι Leviev (Bonhams)

ΙΔΙΩΤΙΚA

Αν για κάτι είναι περήφανος ο Οίκος Christie’s όσον αφορά το 2023, αναμφίβολα είναι η πώληση του διαμαντιού Bleu Royal. Ηταν το «σφυρί» που έφερε στο ταμπλό του saleroom την υψηλότερη τιμή πώλησης για το 2023, αλλάζοντας χέρια για 43,8 εκατ. δολάρια. Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια διαμάντια μπλε χρώματος (μπριγιάν) και ζυγίζει 17,63 καράτια.

Εξαιρετική ήταν και η πώληση ενός δαχτυλιδιού με ρουμπίνι, διαμάντια και χρυσό 18 καρατίων, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδεται στον Οίκο Harry Winston. Το ρουμπίνι είναι κοπής cushion και ζυγίζει 21,88 καράτια. Αν και η αρχική τιμή της εκτίμησής του ήταν τα 480.000 ευρώ, η τελική του αξία σκαρφάλωσε στα 2,5 εκατ. ευρώ.

5_2
Το ρουμπίνι που έκανε την εκτίμηση των 480.000 ευρώ να γίνει πώληση στα 2,5 εκατ. ευρώ

Από την άλλη, στο πεδίο των έργων Τέχνης, σύμφωνα με τα στελέχη του οίκου, υπήρξε ιδιωτική πώληση έργου που ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, στο σύνολό τους οι πωλήσεις από τις ιδιωτικές συναλλαγές (private sales) άγγιξαν το 1,2 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2022.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»