Την επέκταση του συστήµατος άµεσων πληρωµών (IRIS) και στις επιχειρήσεις περιλαµβάνει ο σχεδιασµός της κυβέρνησης για την περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα περιορίσει τη διακίνηση «µαύρου» χρήµατος στην αγορά και θα ενισχύσει τα δηµόσια έσοδα.

Μετά τους 650.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους, που υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελµατικό τους λογαριασµό µε το σύστηµα των άµεσων πληρωµών, το µέτρο θα έχει εφαρµογή και στις επιχειρήσεις. Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, η υποχρέωση θα ισχύσει προς το τέλος του έτους και συγκεκριµένα από 1ης ∆εκεµβρίου 2024, προκειµένου στο µεσοδιάστηµα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδοµή. Ηδη πάντως οι καταναλωτές, µε την ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking, µπορούν να πληρώνουν σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελµατία, να κάνουν αγορές σε ηλεκτρονικά και εµπορικά καταστήµατα (από εστιατόρια και καφετέριες µέχρι ψιλικατζίδικα και περίπτερα), να εξοφλούν φορολογικές οφειλές και να µεταφέρουν χρήµατα σε τραπεζικούς λογαριασµούς για ποσά έως 500 ευρώ, χωρίς καµία χρέωση.

Οι επαγγελµατίες από την πλευρά τους αποκτούν ένα εργαλείο άµεσων πληρωµών που προσφέρεται είτε δωρεάν είτε µε πολύ χαµηλό κόστος σε σχέση µε αυτά που επιβαρύνουν τις συναλλαγές που πραγµατοποιούνται µέσω POS (κάρτες Visa - Mastercard). Σηµειώνεται ότι το IRIS είναι µια εφαρµογή που δεν απαιτεί την αγορά πρόσθετης συσκευής ή κάποιας µηνιαίας συνδροµής, µε αποτέλεσµα να αποτελεί µια εναλλακτική λύση στις τραπεζικές συναλλαγές, ειδικά τώρα που το µέλλον των πληρωµών είναι ψηφιακό. Το IRIS λειτουργεί στη χώρα µας από το 2017 και αναπτύσσεται µε ραγδαίους ρυθµούς, καθώς το 2023 οι εγγεγραµµένοι χρήστες ξεπέρασαν τα 2 εκατοµµύρια, όταν το 2020 ήταν µόλις 525.000. Μάλιστα το δεκάµηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε τεράστια αύξηση της τάξης του 268% σε σχέση µε το 2022 και εκρηκτική άνοδος 2.520% σε σχέση µε το 2020. Οσον αφορά τους χρήστες του IRIS, 50% είναι άντρες και 50% γυναίκες, ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Tα πλεονεκτήµατα

Το IRIS έχει κερδίσει τους καταναλωτές, καθώς:

- ∆εν χρειάζεται να γνωρίζουν τον αριθµό λογαριασµού, αλλά µόνο το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του επαγγελµατία.

- Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωµής ενηµερώνεται άµεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

- ∆εν υπάρχει προµήθεια από την τράπεζα για τη µεταφορά.

- Η µεταφορά είναι ασφαλής, σύµφωνα µε το ευρωπαϊκό σχήµα SEPA Instant Credit Transfer. Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας που προσφέρουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ο καταναλωτής στη σελίδα πληρωµής του e-shop στο laptop/desktop του επιλέγει IRIS Payments και εµφανίζονται δύο δυνατότητες, πληρωµή µέσω e-banking της τράπεζάς του και πληρωµή µέσω mobile banking app µε σάρωση QR Code. Εφόσον επιλέξει την πληρωµή µε QR Code:

- Σαρώνει το QR Code που προβάλλεται στο e-shop µε το mobile banking app του.

- Επιλέγει τον λογαριασµό που επιθυµεί να χρεωθεί για την αγορά. ∆εν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσόν, καθώς αυτό εισάγεται αυτόµατα.

- Εγκρίνει τη συναλλαγή και ενηµερώνεται άµεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του. Εκτός της µεταφοράς µεταξύ ιδιωτών, µε τον ίδιο τρόπο µπορεί κάποιος να ολοκληρώσει πληρωµές για ηλεκτρονικές αγορές, καθώς και συναλλαγές στο ∆ηµόσιο ή µε επιχειρήσεις. Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωµής των αγορών που πραγµατοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστηµα, µε χρέωση λογαριασµού πληρωµών µέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς σας και παράλληλα τη δυνατότητα πληρωµής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του φορέα (π.χ. ΑΑ∆Ε), µε χρέωση λογαριασµού πληρωµών µέσω του e-banking ή του mobile banking. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελµατίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελµατίας ενηµερώνονται άµεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο χάρτης

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από τις µισές συναλλαγές µε κάρτες στην Ευρώπη, δηλαδή τα 19 από τα 36 δισ. πληρωµών στο δεύτερο εξάµηνο του 2022, γίνονται πλέον ανέπαφα, ενώ αυξάνονται και οι πληρωµές µε «έξυπνο» κινητό ή ρολόι (smartwatch). Πανευρωπαϊκά οι πληρωµές µε άµεσες χρεώσεις (direct debits) αυξήθηκαν 14,4%, στα 4,4 τρισ. ευρώ, ενώ οι πληρωµές µε ηλεκτρονικό χρήµα (e-money payments) αυξήθηκαν 12,2%, στα 0,3 δισ. ευρώ.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής