Πανευρωπαϊκό φαινόμενο που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες χαρακτηρίζει τις υψηλές τιμές των ενοικίων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας του ραδιοφώνου για τα ενοίκια στην Ελλάδα, σταχυολόγησε τις αιτίες του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα μας:

► Ανυπαρξία κατασκευής κατοικιών σχεδόν επί μια εικοσαετία, ιδιαίτερα κατοικιών για εκμίσθωση.
► Παλαίωση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού της χώρας.
► Οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών να ανακαινίσουν τις παλιές κατοικίες λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους.
► Εξοντωτική φορολογική επιβάρυνση των μισθωμάτων, η οποία καθιστά άνευ αντικειμένου την εκμίσθωση κατοικιών για χρήση κύριας κατοικίας.

«Εμείς πιστεύουμε ότι κατοικίες υπάρχουν, μπορούν να βγουν στην αγορά, αρκεί να υιοθετηθεί το κατάλληλο φορολογικό κίνητρο, το οποίο έχουμε προτείνει και το οποίο είναι η τριετής πλήρης φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων των κατοικιών τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Αδύνατη η αγορά ακινήτου για πρώτη κατοικία

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων, Δημήτρης Καψιμάλης, εξήγησε πως «από την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων, τις οποίες άλλοι τις αποδίδουν στο μεγάλο κόστος της οικοδομής πλέον, άλλοι τις αποδίδουν στη μεγάλη αξία των οικοπέδων εντός Αττικής, η ελληνική οικογένεια με τα εισοδήματα που έχει ο μέσος Έλληνας τείνει πλέον να καταστεί αδύνατον να αγοράσει ακίνητο για πρώτη κατοικία. Βέβαια, η αύξηση του κόστους της ανακαίνισης ή της επισκευής με τη σειρά της έχει φέρει μεγάλη αύξηση και στα ενοίκια». Επισήμανε, μάλιστα, ότι στα νότια προάστια της Αθήνας υπάρχει μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, γιατί είναι και το τμήμα της Αττικής που επιθυμούν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν είναι πλέον λίγοι στην Ελλάδα.

«Απρόσιτη η λαϊκή στέγη»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM επισήμανε πως «σήμερα τα ενοίκια προσδιορίζονται αφενός μεν από την αύξηση του κόστους κατασκευής για παράδειγμα, παραμένουν όμως παγωμένοι οι μισθοί και πολύ περισσότερο για τα νέα παιδιά που έχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης και αφετέρου είναι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις» και συνόψισε την πρόταση του ΚΚΕ: να αυξηθούν οι μισθοί, να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, να μπει όριο όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, να υπάρξει παρέμβαση του κράτους για τη δημιουργία λαϊκών κατοικιών και βεβαίως να μπει και όριο στις αυξήσεις των ενοικίων.

«Δεν μπορεί στην επαγγελματική στέγη να βάζει όριο η κυβέρνηση 3% και αυτό να παραμένει και ταυτόχρονα από την άλλη μεριά τα ενοίκια για τη λαϊκή στέγη να έχουν εκτοξευτεί 30% και 35% και να παραμένουν ταυτόχρονα πάνω από 720.000 ακίνητα τα οποία είναι αναξιοποίητα», κατέληξε ο ίδιος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»