Ελλάδα θα «μυρίσει» η Λεωφόρος Μάντισον στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου. Tην ημέρα εκείνη, στον πύργο της JP Morgan, που περιβάλλεται από τη Madison Avenue, την 47η Οδό, τη Vanderbilt Avenue και την 46η Οδό, θα φιλοξενηθούν οι επικεφαλής 24 από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Greece Investment Forum της JP Morgan Chase & Co.

Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνει η JP Morgan, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, με ενεργητικό άνω των 4 τρισ. δολαρίων, για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Βασικός ομιλητής στο Greece Investment Forum θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πλαίσιο του συνεδρίου θα έχει μια συζήτηση με τον επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

O τελευταίος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co., με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα έχει μια συζήτηση (fireside chat) για το θέμα των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Οι δυο τους είναι παλιοί γνώριμοι, αφού έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έκλεισε τη συμφωνία εξαγοράς του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan. Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσει στη συνάντηση αυτή ο οικονομικός του σύμβουλος, Αλέξης Πατέλης.

Στο πρώτο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα, βασικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – One to one συναντήσεις των επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών με Αμερικανούς επενδυτές


Το Greece Investment Forum είναι το πρώτο που διοργανώνει η μεγάλη αμερικανική τράπεζα και η κίνηση αυτή υποδηλώνει αφενός μεν την αύξηση της σημασίας που δίνουν πλέον οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες στην Ελλάδα, αφετέρου τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τον αμερικανικό παράγοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φόρουμ θα συμμετάσχουν δεκάδες αμερικανικά funds - μάλιστα, η εκπροσώπησή τους αναμένεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Εκτός από τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της JP Morgan, το Greece Investment Forum θα περιλάβει δύο μεγάλες συνεδρίες, μία για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και μία για τον κατασκευαστικό τομέα της. Στο πρώτο πάνελ συζήτησης θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας (Alpha Bank, Eurobank, Eθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής) και στο δεύτερο οι επικεφαλής των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και Mytilineos Group.

Το πιο «ζουμερό» μέρος του συνεδρίου ωστόσο θα μπορούσε να είναι οι συναντήσεις one to one που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ των επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της JP Morgan με Αμερικανούς επενδυτές. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για τριψήφιο αριθμό τέτοιων ραντεβού που έχουν κλείσει και θα διεξαχθούν μέσα στην ημέρα και στα γραφεία της επενδυτικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι το σημείο συνάντησης Ελλήνων επιχειρηματιών και Αμερικανών επενδυτών είναι τα κεντρικά γραφεία της JP Morgan στις ΗΠΑ, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της μετά την εξαγορά της χρεοκοπημένης το 2008 Bear & Sterns.

Πρόκειται για τα πρώην κεντρικά γραφεία της Bear & Sterns, που βρίσκονται στο νούμερο 383 της Madison Avenue. Σημειώνεται ότι η JP Morgan έχει ξεκινήσει το project της δημιουργίας νέων κεντρικών γραφείων λίγο πιο κάτω από το σημείο όπου βρί σκεται σήμερα, και συγκεκριμένα στον αριθμό 270 της Madison Avenue. Στο νέο, 60 ορόφων κτίριο, το οποίο ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει το 2025, η εταιρεία πρόκειται να στεγάσει τα νέα κεντρικά γραφεία και 14.000 υπαλλήλους, από το σύνολο των περίπου 300.000 εργαζομένων της.


Οι συμμετέχοντες


Στο Greece Investment Forum θα συμμετάσχουν 24 εταιρείες από την Ελλάδα. Πρόκειται για τις: Aegean Airlines, Αlpha Bank, Athex (Χρηματιστήριο Αθηνών), Attica Bank, Τράπεζα Κύπρου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ Energy, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos Group, ETE, ΟΠΑΠ, OTE, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και ΡeopleCert.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 20 Ιανουαρίου