Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για φθηνή στέγη φαίνεται να «δένει» με την πρόταση-γέφυρα της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φοροαπαλλαγή των εισοδημάτων από ενοίκια, που εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών και η οποία μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για τη διάθεση στην κτηματαγορά έως και 400.000 «κλειστών» διαμερισμάτων, κίνηση που προσδοκάται να μειώσει σημαντικά τα ενοίκια!

Στράτος Παραδιάς: Να βγουν άμεσα στην αγορά κατοικίες που τα τελευταία χρόνια είναι κλειστές

Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, τονίζει στην «Α»: «Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολλά και σοβαρά μέτρα για τη στέγαση, που όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον μία τριετία για να αποδώσουν. Γι’ αυτό σήμερα πρέπει να βρεθεί τρόπος να βγουν άμεσα στην αγορά κατοικίες που τα τελευταία χρόνια είναι κλειστές. Ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός: Να πει το κράτος ότι “αφού από τα ακίνητα που ήταν κλειστά όλο το 2023 δεν θα εισπράξω ούτε ένα ευρώ, όπως και όλα τα επόμενα χρόνια που θα παραμείνουν σίγουρα κλειστά, αν δώσω κίνητρο σε όποιον ιδιοκτήτη νοικιάσει το κενό ακίνητό του για τρία χρόνια να απαλλαγεί από τον φόρο εισοδήματος, όλοι όσοι έχουν κλειστά σπίτια για οποιοδήποτε λόγο, θα σπεύσουν με κάθε τρόπο να τα ρίξουν στην αγορά της κύριας κατοικίας, για να επωφεληθούν”».

Στην ερώτηση αν αυτό προσδοκά ότι θα ρίξει τα ενοίκια, ο κ. Παραδιάς απαντά: «Εκτιμώ πως ναι. Η μαζική προσφορά θα ρίξει άμεσα τα ενοίκια σε λογικά επίπεδα. Γιατί τότε θα ανταγωνίζονται πλέον οι ιδιοκτήτες να βρουν γρήγορα ενοικιαστή, ώστε να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό, και όχι οι ενοικιαστές, που ψάχνουν να βρουν σπίτι σε μια αγορά που δεν έχει διαθέσιμα σπίτια».

«Το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ των ενοικιαστών»

Κατά τον κ. Παραδιά: «Αν υιοθετηθεί το μέτρο αυτό χωρίς “ναι μεν αλλά”, θα αλλάξει εντελώς η εικόνα της αγοράς. Τώρα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά σπίτια, που συνεχώς αυξάνονται, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν χρήματα να τα ανακαινίσουν, ή και -αν έχουν- δεν θέλουν να τα δώσουν, γιατί η εφορία θα τους πάρει “τη μερίδα του λέοντος”. Αυτά τα σπίτια είναι κλειστά για μεγάλο διάστημα και θα παραμείνουν κλειστά. Η πρότασή μας είναι μονόδρομος και λύτρωση για τη νέα γενιά, που ψάχνει για σπίτι. Το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ των ενοικιαστών, που θα βρίσκουν εύκολα σπίτι, υπέρ των ιδιοκτητών, που θα δουν ξανά εισόδημα από την περιουσία τους, και υπέρ της κυβέρνησης, που, αν το υιοθετήσει, θα λύσει άμεσα ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα χωρίς καμιά σοβαρή δημοσιονομική απώλεια».

Στην πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων συμπεριλαμβάνονται και τα σπίτια που θα φύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Πολλοί ιδιοκτήτες διέθεσαν χρήματα για να ανακαινίσουν παλιά σπίτια σε λάθος μέρος και να τα βγάλουν στις πλατφόρμες, αλλά δεν ήξεραν και «την πάτησαν», γιατί το «Airbnb» δεν είναι εύκολη υπόθεση… Αν και αυτοί ενταχθούν στην ίδια τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, θα βγάλουν στην αγορά αύριο το πρωί εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες κατοικίες, πλήρως ανακαινισμένες, ώστε να επωφεληθούν από το μέτρο.

«Οι τιμές των ενοικίων θα πέσουν μόνον όταν αυξηθεί η προσφορά»

Τέλος, όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της μείωσης τιμών στα ενοίκια, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως «οι τιμές των ενοικίων θα πέσουν μόνον όταν αυξηθεί η προσφορά. Το φορολογικό “ξεκλείδωμα” θα φέρει και την εκλογίκευση των ενοικίων».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, όλο αυτό το στοκ ακινήτων παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς «άλλοι κρατούν τα σπίτια κλειστά, για να τα πουλήσουν. Οι περισσότεροι, γιατί δεν έχουν λεφτά να τα επισκευάσουν, άλλοι γιατί ο γιος ή κόρη τους θα παντρευτεί σε ένα δύο χρόνια… Πολλοί όμως είναι αγανακτισμένοι από τη συμπεριφορά κάποιων ενοικιαστών που τους άφησαν “φέσια” και συντρίμμια… Η πρότασή μας θα πείσει τους περισσότερους και θα λύσει το πρόβλημα, αρκεί η λύση να είναι καθαρή και χωρίς αστερίσκους», καταλήγει με νόημα ο κ. Παραδιάς.

«Υπό εξέταση η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ»

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ «εξετάζεται από όλες τις πλευρές» στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ κυρίως «υπολογίζεται το δημοσιονομικό αποτύπωμα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τα αποτελέσματά της στην αγορά ακινήτων». Όπως υπενθυμίζει ο φορέας των ιδιοκτητών, ανάλογη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1999 συνέβαλε σημαντικά στην άμεση στέγαση των σεισμόπληκτων από τον σεισμό της Πάρνηθας.

pomida

«Υπάρχει μια πραγματική κρίση γύρω από το κόστος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν, τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»