Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανη για το γεγονός ότι είναι η πιο βελτιωμένη οικονομία στον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά στο ετήσιο Gala Dinner του Economist ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για αποτελεσματική «τεχνοκρατική διακυβέρνηση» της χώρας. Τόνισε μάλιστα ότι άλλα κράτη μπορούν να μάθουν πολλά από την ελληνική εμπειρία. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική είναι μια μικρή οικονομία η οποία εξαρτάται πολύ απ' ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.


Διαβάστε επίσης: Οι προβλέψεις Φράγκου και Καλογηράτου για τη ναυτιλία το 2024

«Είμαι σήμερα πιο αισιόδοξος για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, ο πληθωρισμός μειώνεται πιο δυναμικά απ' ό,τι θα περίμενα, αν και οι αγορές εργασίας είναι ακόμη πολύ σφιχτές», είπε ο κ. Σάμερς, περιγράφοντας το σκηνικό στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος ευρύτερα στη διεθνή οικονομία, εξήγησε ότι σε αυτήν τη φάση τα ρίσκα αφορούν περισσότερο στην πλευρά της προσφοράς λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ο ίδιος χαρακτήρισε μακροπρόθεσμο ρίσκο για τις οικονομίες τον λαϊκισμό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν «πιο επικίνδυνη» μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Εξέφρασε πάντως την πρόβλεψη ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών.

«Συνήθως στεκόμαστε στον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο των γεγονότων, όμως οι τάσεις είναι μακροπρόθεσμα θετικές», παρατήρησε ο κ. Σάμερς. Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη μίλησε για ανατροπές που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος θα διεκπεραιώνει μια σειρά από εργασίες.

«Είναι σε δύσκολη θέση. Ακόμα κι αν κερδίσει τον πόλεμο, θα είναι δύσκολο να κερδίσει την ειρήνη», ανέφερε για την Ουκρανία, μιλώντας για την ανάγκη να διασφαλιστεί η οικονομική βοήθεια που απαιτείται για τη στήριξη και την ανοικοδόμηση της χώρας.