∆ιαγραφές χρεών και ρυθµίσεις αλά καρτ για χιλιάδες µεσαίους και µεγάλους οφειλέτες, µε χρέη από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ετοιµάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών µε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από τα ληξιπρόθεσµα χρέη που φθάνουν τα 106 δισ. ευρώ, πράγµα που θα δώσει σηµαντικές ανάσες στα κρατικά ταµεία, σε µία στιγµή που το κόστος της ζηµιάς από τις καταστροφικές πληµµύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Εβρο αποκτά ολοένα και µεγαλύτερες διαστάσεις. Σύµφωνα µε τον µπλε φάκελο που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κωστή Χατζηδάκη, η εξεύρεση προσωποποιηµένων βιώσιµων ρυθµίσεων σε 43.125 φυσικά πρόσωπα και νοµικά πρόσωπα, µε «κόκκινα» φορολογικά χρέη πάνω από 270.000 ευρώ ο καθένας, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για το 2024.

Παράλληλα θα εξεταστεί το σενάριο για την εφαρµογή µιας ευέλικτης ρύθµισης σε 9.198 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 81,9 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτή την κατηγορία της οφειλής, δηλαδή από 1 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ, παρατηρείται σηµαντική αύξηση χρεών κατά 1,1 δισ. ευρώ και έχει σηµάνει ήδη συναγερµός από την ΑΑ∆Ε. Ενα εντυπωσιακό στοιχείο ακόµη είναι ότι στο εύρος αυτής της οφειλής συγκεντρώνεται το µεγαλύτερο κοµµάτι του χρέους, το οποίο φθάνει στο 77,3% και προέρχεται από το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές µεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, που αποτελούν το 3,7% του συνόλου των χρεών. Από την επεξεργασία των στοιχείων του Γραφείου Προϋπολογισµού του Κράτους στη Βουλή προκύπτει ότι οι µικροί οφειλέτες είναι αυτοί που προσπαθούν να κλείσουν τις όποιες εκκρεµότητες έχουν µε την Εφορία, ενώ οι µεγάλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υψηλότερο ποσοστό ρυθµισµένων οφειλών (24,3%) εντοπίζεται σε φορολογούµενους µε χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ. Αντιθέτως, χαµηλά ποσοστά ρύθµισης οφειλών διαπιστώνονται στα χρέη της κατηγορίας άνω των 150.000 ευρώ.

Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ


Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας για το 2024 προβλέπει ακόµη εκκαθάριση της λίστας µε τα ληξιπρόθεσµα χρέη στην Εφορία, µε διαγραφή αυτών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, προκειµένου να υπάρχει πλήρης και πραγµατική εικόνα για τον όγκο των «κόκκινων» χρεών και τον αριθµό των οφειλετών. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, από τις συνολικές οφειλές των 105,7 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιµα, τα 26,3 δισ. ευρώ δεν µπορούν να εισπραχθούν, καθώς προέρχονται από χρεοκοπηµένες εταιρείες και οφειλέτες χωρίς εισόδηµα ή κινητή και ακίνητη περιουσία. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, προκειµένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί οριστικά ως ανεπίδεκτο είσπραξης, θα είναι αυστηρές και σύµφωνες µε τον Κώδικα Είσπραξης ∆ηµόσιων Εσόδων.

Συγκεκριµένα, για να διαγραφεί µία οφειλή από τον κατάλογο της ΑΑ∆Ε θα πρέπει:

1. Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες µε βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιµα ηλεκτρονικά µέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειµένου να διαπιστωθεί η µη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.

2. Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη µε επίσπευση του ∆ηµοσίου ή τρίτων ή µε διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

3. Να έχει πραγµατοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόµενο ελεγκτή της αρµόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, µε βάση ειδικά αιτιολογηµένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούµενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειµενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

4. Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόµιµες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.

5. Για χρέη εταιρειών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του ∆ηµοσίου στις διαδικασίες αυτές.

Οι κινήσεις


Με βάση τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, στο ενδεκάµηνο Ιανουαρίου - Νοεµβρίου 2023 ανοιχτούς λογαριασµούς µε την Εφορία είχαν 3,97 εκατ. φυσικά και νοµικά πρόσωπα, ενώ σε 1,487 εκατ. έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά µέτρα είσπραξης. Αναλυτικότερα οι κινήσεις στο µέτωπο των χρεών που θα γίνουν µέσα στο 2024 για να µειωθούν τα φέσια είναι οι εξής:
- Εξεύρεση προσωποποιηµένων βιώσιµων ρυθµίσεων µε έµφαση στις µεσαίες και µεγάλες οφειλές.
- Η κεντρικοποίηση διαχείρισης µέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το ∆ηµόσιο.
- Η ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και η αποφυγή χρεοκοπίας για όσες επιχειρήσεις µπορούν να διασωθούν.
- Η παρακολούθηση των υφιστάµενων ρυθµίσεων του Φορέα.
- Η έγκαιρη διασφάλιση των συµφερόντων του ∆ηµοσίου.
- Ο διαχωρισµός των οφειλών σε εισπράξιµες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
- Το ξεκαθάρισµα παλαιών οφειλών µέσω δηµιουργίας και εφαρµογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής