Ανατρέπει τα δεδοµένα σχετικά µε τα «κόκκινα» δάνεια και τους υπερχρεωµένους δανειολήπτες απόφαση του Ειρηνοδικείου, µε την οποία ακυρώθηκε διαταγή πληρωµής για σεισµοδάνειο. Το δικαστήριο δικαίωσε τον υπερχρεωµένο δανειολήπτη και έκρινε ότι η αξίωση της τράπεζας έχει υποπέσει σε πενταετή παραγραφή. Η σηµαντική αυτή απόφαση ανοίγει τον «δρόµο» για τη δικαίωση και άλλων υπερχρεωµένων δανειοληπτών. Στην προκειµένη περίπτωση, ο δανειολήπτης (ανακόπτων) ζητούσε να ακυρωθεί η διαταγή πληρωµής που εκδόθηκε για απαίτηση του πιστωτικού ιδρύµατος από τη σύµβαση δανείου που συνήφθη το 2002. Βάσει της διαταγής πληρωµής ο δανειολήπτης θα έπρεπε να καταβάλει στην τράπεζα το ποσό των 11.469,87 ως σύνολο ληξιπρόθεσµων οφειλών.

«Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες  


Με τη δικαστική απόφαση (υπ’ αριθµόν 44/2023) ακυρώθηκε η διαταγή πληρωµής, καθώς το πιστωτικό ίδρυµα διεκδίκησε την καταβολή των ληξιπρόθεσµων οφειλών από το «κόκκινο» σεισµοδάνειο, ενώ είχε επέλθει η πενταετής παραγραφή, όταν εκδόθηκε η επίδικη διαταγή πληρωµής.

Το Ειρηνοδικείο, αναλύοντας τις σχετικές αποφάσεις, επισηµαίνει στην απόφασή του ότι «µε την καταγγελία η σύµβαση του δανείου λύεται και, εποµένως, ενεργοποιείται ο συµβατικός όρος που παρέχει στον δανειστή το δικαίωµα να αξιώσει την άµεση πληρωµή από τον οφειλέτη ολοκλήρου του οφειλοµένου κεφαλαίου, καθώς και τους τόκους υπερηµερίας από την καταγγελία».

Οπως τονίζεται στη δικαστική απόφαση, «η αξίωση του δανειστή προς απόδοση του δανείου υπόκειται στη συνήθη εικοσαετή παραγραφή, ενώ, αν δεν γίνει καταγγελία, η αξίωση των περιοδικών δόσεων, αφού αυτές διατηρούν την αυθυπαρξία τους, υπόκειται στην πενταετή παραγραφή». Το δικαστήριο διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «η παραγραφή αναστέλλεται για όσο χρόνο ο δικαιούχος εµποδίστηκε από λόγο ανώτερης βίας να ασκήσει την αξίωσή του µέσα στο τελευταίο εξάµηνο του χρόνου της παραγραφής».

Σύνολο χρεών

Στην προκειµένη περίπτωση, η σύµβαση δανείου καταρτίστηκε το 2002 και αφορούσε τη χορήγηση ειδικού στεγαστικού δανείου ποσού 29.881,51 ευρώ για την αποκατάσταση ζηµιών από τον σεισµό. Η συνολική διάρκεια του δανείου ορίστηκε σε 15 έτη. Ο οφειλέτης έπαψε να καταβάλλει εµπρόθεσµα τις τοκοχρεολυτικές δόσεις από το έτος 2011, οπότε προέβη στην τελευταία καταβολή. Υστερα από αίτηση της τράπεζας, εκδόθηκε διαταγή πληρωµής για το ποσό του δανείου, αφού συµπληρώθηκε η πενταετής παραγραφή. Ειδικότερα, το σύνολο των χρεών, ύψους 11.170,05 ευρώ, σύµφωνα µε την απόφαση, «έχουν υποπέσει στην πενταετή παραγραφή από τις 31-12-2021, επιπλέον δε έχει παραγραφεί, ως παρεπόµενη απαίτηση, και το σύνολο των ποσών τόκων υπερηµερίας, ύψους 299,82 ευρώ, από τις 31-12-2022». Το πιστωτικό ίδρυµα προέβη στην έκδοση διαταγής πληρωµής, όπως τονίζεται στη δικαστική απόφαση, «χωρίς να προχωρήσει σε καταγγελία της δανειακής σύµβασης, που θα επέφερε ως συνέπεια την κήρυξη και του άληκτου κεφαλαίου της ως ληξιπρόθεσµου και απαιτητού».

Αντιθέτως, «στην ένδικη περίπτωση, εφόσον δεν αποδεικνύεται καταγγελία της δανειακής σύµβασης», τονίζει το Ειρηνοδικείο,«η αξίωση των περιοδικών χρεολυτικών δόσεων διατηρούν την αυθυπαρξία τους και υπόκεινται στην πενταετή παραγραφή». Την ίδια στιγµή, το Ειρηνοδικείο τονίζει ότι «η παραγραφή της κύριας αυτής αξίωσης συνεπάγεται την παραγραφή και των παρεπόµενων αξιώσεων για τόκους κατ’ αρθρο 274 Α.Κ.». Τελικά, η ανακοπή της διαταγής πληρωµής που κατέθεσε ο δανειολήπτης έγινε δεκτή, καθώς κρίθηκε ότι ο λόγος «είναι ορισµένος, αφού περιέχει όλα τα αναγκαία στοιχεία».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»