Την πρόωρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος, για να ξεφουσκώσει ο λογαριασµός µε τις πληρωµές στην Εφορία και να δοθούν «ανάσες» σε 650.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις, εξετάζουν στην κυβέρνηση για να κάνουν την έκπληξη µετά τη φορολόγηση µε τα τεκµήρια.

Το σχέδιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει έκπτωση 100% από το τέλος επιτηδεύµατος που θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήµατα, αντί του 2025 που προέβλεπε το αρχικό σενάριο, µε τις οριστικές αποφάσεις να λαµβάνονται µέσα στο πρώτο εξάµηνο του έτους, οπότε και θα υπάρχει ασφαλής εικόνα µε τα ακριβή δηµοσιονοµικά περιθώρια στον προϋπολογισµό. Ωστόσο τον χρόνο ανακοίνωσης του µέτρου θα τον επιλέξει ο πρωθυπουργός. Στόχος πάντως είναι φέτος να ξηλωθεί και η τελευταία κλωστή από το πουλόβερ µε τα χαράτσια του Μνηµονίου, καθώς ένα από αυτά είναι και το τέλος επιτηδεύµατος, που θέτει φραγµό στην επιχειρηµατικότητα, επιβαρύνοντας οριζόντια επαγγελµατίες, αµειβόµενους µε µπλοκάκι και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το ύψος των κερδών και τη φοροδοτική τους ικανότητα. Σύµφωνα µε αρµόδια στελέχη, το κόστος για τα κρατικά ταµεία από την πλήρη κατάργηση του τέλους ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, µε αποτέλεσµα να αναζητείται ο ανάλογος δηµοσιονοµικός χώρος.

Το στίγµα για τις επόµενες φοροελαφρύνσεις δίνει ο φάκελος που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο γίνεται αναφορά σε «εξελικτική νοµοθέτηση για τη σταδιακή µείωση του τέλους επιτηδεύµατος σε επιτηδευµατίες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις, έως την πλήρη κατάργηση αυτού». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το µόνιµο αυτό µέτρο συνδέεται µε µια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας», ενώ η εκτίµηση για το δηµοσιονοµικό κόστος θα πραγµατοποιηθεί µετά τη συλλογή δεδοµένων από την ΑΑ∆Ε για το πλήθος των επιχειρήσεων που απαλλάχθηκαν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύµατος µε την εκκαθάριση των δηλώσεων το 2023.

Με χαµηλό τζίρο

Υπενθυµίζεται ότι και η Κοµισιόν έχει ζητήσει, µέσα από τις εκθέσεις αξιολόγησης του ελληνικού προγράµµατος, την ακύρωση του τέλους επιτηδεύµατος, επισηµαίνοντας ότι η διατήρησή του «οδηγεί σε επιβαρύνσεις µε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις µε χαµηλό τζίρο, µε αποτέλεσµα να αποτελεί αντικίνητρο για την επιχειρηµατικότητα».

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος από το τρέχον έτος θα δώσει σηµαντικές ανάσες σε πάνω από 650.000 φορολογούµενους, καθώς ο φορολογαριασµός του 2025 θα είναι µειωµένος έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα µε το είδος και την έδρα της δραστηριότητας, καθώς το τέλος καταβάλλεται κάθε χρόνο µαζί µε τον φόρο εισοδήµατος που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.


Οι ελαφρύνσεις για επαγγελµατίες και επιχειρήσεις 

  • 1.000 ευρώ για νοµικά πρόσωπα που ασκούν εµπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις µε πληθυσµό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 800 ευρώ για νοµικά πρόσωπα που ασκούν εµπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά µε πληθυσµό έως 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ για επαγγελµατίες που αµείβονται µε «µπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκµήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδηµά τους προέρχεται από ατοµική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελµα και έχουν έγγραφη σύµβαση µε µέχρι 3 φυσικά ή/και νοµικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νοµικό πρόσωπο. Σηµειώνεται ότι από το οικονοµικό έτος 2013 και εφεξής εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύµατος τα πρόσωπα που ασκούν ατοµική εµπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελµα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή µεγαλύτερη του 80%.
  • 325 ευρώ για τους επιτηδευµατίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελµα.
  • 300 ευρώ για κάθε υποκατάστηµα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευµατία και ασκούντα ελευθέριο επάγγελµα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νοµικό πρόσωπο που ασκεί εµπορική επιχείρηση.

Απαλλαγές

Σηµειώνεται ότι µε βάση το ισχύον καθεστώς από την πληρωµή του τέλους απαλλάσσονται επαγγελµατίες και µικρές επιχειρήσεις µε ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, που αύξησαν το 2023 τον αριθµό των εργαζοµένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, αλλά και οι επιτηδευµατίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά µε πληθυσµό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς προορισµούς. Επίσης µε τον νέο φορολογικό νόµο πάνω από 730.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες θα πληρώσουν φέτος µειωµένο κατά 50% τέλος επιτηδεύµατος. Ειδικότερα, 325 ευρώ αντί 650 ευρώ θα καταβάλουν όλοι οι επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενοι και ατοµικές επιχειρήσεις που φορολογούνται µε βάση το τεκµαρτό εισόδηµα. Για τα υποκαταστήµατα το ποσόν της επιβάρυνσης θα είναι 300 ευρώ από 600 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»