Ανάσα σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που βίωσαν την καταστροφή των καλλιεργειών και των παραγωγικών εγκαταστάσεών τους από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» έρχεται να δώσει η κυβέρνηση, αναστέλλοντας για μια διετία τις πληρωμές οφειλών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία παρέχονται σημαντικές διευκολύνσεις για συνολικά επτά χρόνια στους ανθρώπους που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανή την πρωτογενή παραγωγή, παρά τις εκτεταμένες ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες, έρχεται να προστεθεί ως ένας επιπλέον κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων στήριξης του δυσθεώρητου κόστους ανάκαμψης των κατεστραμμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και της αναζωογόνησης των μονάδων που έχουν πληγεί.

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κόστη για την παραγωγή, εξ ου και το γεγονός ότι μετά την εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τις καταστροφές το 1/3 των 200.000 αγροτικών παροχών είναι ανεξόφλητο.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενισχύσεις για το αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός - Συνέντευξη στις 10 στον Τσίμα

Τι προβλέπει η τροπολογία Σκυλακάκη για την πρωτογενή παραγωγή

Στην τροπολογία Σκυλακάκη αναμένεται ότι θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:
● Διετής αναστολή πληρωμών.
● Συνέχιση ηλεκτροδότησης.
● Πενταετής ρύθμιση των νέων και παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, για τις οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας στις πληγείσες περιοχές προβλέπει τα εξής: Για τα έτη 2024 και 2025 αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Αντιστοίχως, από 1η/1/2026 οι παραπάνω οφειλές δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση έως την 31η/12/2030 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες.

Το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου. Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι αγρότες που κατά την 4η/9/2023 έχουν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης, των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, έπειτα από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, εξειδικεύονται το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, οι δικαιούχοι, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των οφειλών, όπως και η τυχόν χορήγηση έκπτωσης ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στο αγροτικό ρεύμα, «η μέση τιμή του ρεύματος των αγροτών μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις κυμάνθηκε στη διάρκεια του 2023 γύρω στα 0,16 ευρώ η κιλοβατώρα. Στους υπόλοιπους επαγγελματίες ήταν πάνω από 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάνω από 0,2 ευρώ για τα νοικοκυριά. Η τιμή πράγματι έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/01/2024