«Φρένο» στη σύνταξη όσων προσλαμβάνονται εκ νέου στο Δημόσιο είτε ως σύμβουλοι σε υπουργεία, είτε ως συνεργάτες και επιστημονικό προσωπικό υπουργείων, είτε παραμένουν στο Δημόσιο, είτε είναι εκλεγμένοι αιρετοί άρχοντες με μισθό και είναι κάτω των 62 ετών, καθώς αναστέλλεται η σύνταξή τους. Αυτό προβλέπεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ με αφορμή ερωτήματα σχετικά τόσο με την ισχύουσα περί απασχόλησης συνταξιούχου νομοθεσία από συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που έχουν εκλεγεί ως αιρετοί και λαμβάνουν αντιμισθία, είτε από συνταξιούχους που απασχολούνται στο Δημόσιο και σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Με βάση το νέο ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων από 1/1/2024, συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν, κατά τη διάρκεια αυτής, να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον φορέα στο ακέραιο. Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση, και επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-Ε ΦΚΑ, 10% για μισθωτή απασχόληση και 50% για ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση και λοιπά. Και στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν απασχόληση σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζεται αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους. Για το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Μάλιστα στην εγκύκλιο υπάρχει «παράθυρο» για επέκταση της αναστολής της σύνταξης και σε μεγαλύτερο ηλικιακό όριο, καθώς αυτό «δύναται να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/10». Μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους σταματά η αναστολή και οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής υποχρεούνται να καταβάλλουν τον επιπλέον πόρο μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ (10%), των αποδοχών που λαμβάνουν. Σημειώνεται ότι το νέο πλαίσιο εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ πρώην φορέων και του Δημοσίου, που εμπίπτουν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Συνεπώς αν ο αιρετός είναι άνω των 62 ετών, δεν έχει περιορισμό στη σύνταξή του. Αν δεν έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξή του αναστέλλεται.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της 1ης Φεβρουαρίου