Ρεκόρ αιτημάτων προς ρύθμιση οφειλών δέχθηκε τον Ιανουάριο η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, υποδεχόμενη περισσότερες από 5.000 αιτήσεις. Σταθερά υψηλά κινήθηκαν οι νέες μηνιαίες ρυθμίσεις, οι οποίες ξεπερνούν τις 1.000. Και αυτό ενώ αναμενόταν η υιοθέτηση ευνοϊκότερων όρων για τους διακανονισμούς οφειλών, με βάση τον νέο νόμο για τα δάνεια που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις εφαρμόστηκαν από χθες στην πλατφόρμα και με αυτές, μεταξύ άλλων, θα παρέχεται «κούρεμα» οφειλών μεγαλύτερο έως και κατά 28%.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ρυθμίστηκαν οφειλές 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και διαγράφηκαν χρέη 1,39 δισ. ευρώ. Το μέσο «κούρεμα» διαμορφώνεται στο 16,96% για οφειλές προς Δημόσιο και 27% προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Το μέσο «κούρεμα» για τα καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται σε 34,21%, για τα επιχειρηματικά σε 30,24% και για τα στεγαστικά σε 13%. Ση[1]μειώνεται ότι το 45% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς έλαβε «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%.

Η πορεία

Βάσει των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πρόοδο του εξωδικαστικού μηχανισμού:

  • Τον μήνα Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 5.031 εκ[1]κινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα και 1.075 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ιδιαίτερα υψηλό σύνολο αρχικών οφειλών 425.000.000 ευρώ.
  • Συνολικά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 13.101 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,8 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
  • Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο διατηρείται και το ποσοστό έγκρισης των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Το ποσοστό έγκρισης των χρηματοδοτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις (σε πλήθος) ανέρχεται σε 73% και 71% βάσει οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η πλειονότητα των αιτήσεων προς ρύθμιση βρίσκεται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000 ευρώ. Οι οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ αθροίζονται σε 15,3 δισ. ευρώ και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.

Οι βελτιώσεις

Μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι ρυθμίσεις θα γίνονται με επιτόκιο 3% σταθερό για τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοδοτικούς φορείς είναι Euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και πλέον με το σταθερό επιτόκιο το τελικό κόστος της ρύθμισης για τον οφειλέτη μειώνεται στο μισό.

Επιπλέον, η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (δηλαδή το τελικό ποσό αποπληρωμής, το ύψος του «κουρέματος» και ο αριθμός των δόσεων) που θα δίνει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο). Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση που θα βγάλει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι πιστωτές όμως αν απορρίψουν την πρόταση ρύθμισης θα πρέπει να αποδείξουν στα δικαστήρια ότι ο οφειλέτης δεν είναι ευάλωτος.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"