Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αλλάζω συσκευή» που απευθύνεται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Η προδημοσίευση του προγράμματος έγινε χθες και πιθανόν έως το τέλος του μήνα θα ακολουθήσουν η προκήρυξη και η έναρξη υποβολής αιτήσεων.
Το «Εξοικονομώ-Αλλάζω συσκευή» για τις επιχειρήσεις ξεκινά με αρχικό προϋπολογισμό 105.600.000 ευρώ και θα επιδοτεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με κεφάλαια έως 10.000 ευρώ. Λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος που αναμένεται να εκδηλωθεί, προβλέπεται σειρά προτεραιότητας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν έως το τέλος του 2023.

«Εξοικονομώ» με επιδότηση επιχειρήσεων: Ποιες παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται 

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως 50% στις μικρές επιχειρήσεις για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης έως 20.000 ευρώ και επιχορήγηση 40% για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για δαπάνες έως 25.000 ευρώ, «κλειδώνοντας» σε κάθε περίπτωση το ανώτατο ποσό ενίσχυσης στις 10.000 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος, οι εταιρείες θα έχουν δυνατότητα να επιδοτηθούν για να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, συστημάτων ηλιακής θέρμανσης, εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας στην παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων, έξυπνους μετρητές, αλλά και υπηρεσίες όπως είναι τα κόστη μεταφοράς, οι εκδόσεις πιστοποιητικών, ο ενεργειακός έλεγχος κ.λπ. Οι επιμέρους δαπάνες για τις υπηρεσίες έκδοσης του κάθε πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ανέρχονται κατά μέγιστο στα 400 ευρώ, οι δαπάνες που αφορούν υπηρεσίες ανέρχονται κατά μέγιστο στο 25% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ενώ απαιτείται να προσκομιστεί το 1ο ΠΕΑ πριν από την έναρξη της υλοποίησης και το 2ο ΠΕΑ αμέσως μετά την υλοποίηση, ώστε να τεκμηριώνεται η επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 τουλάχιστον κατά 30% και να καταβληθεί η ενίσχυση.