Έρχονται βαριά πρόστιμα για επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές τους μηχανές, καθώς και για παρόχους POS και ταμειακών μηχανών, εφόσον δεν συνεργάζονται, όπως προβλέπει ρύθμιση που καταθέτει το Υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόστιμο για τους παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών POS, αν δεν αναβαθμίσουν έως τις 29 Φεβρουαρίου τα λογισμικά τους, με τις προδιαγραφές που θέτει το Υπουργείο Οικονομικών, θα φτάνει έως και τις 300.000 ευρώ.

*Διαβάστε εδώ: Τα πρόστιμα-"φωτιά" σε όσους δεν διασυνδέσουν εγκαίρως τις ταμειακές μηχανές με τα POS

Το πρόστιμο θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ρητά θα προβλέπεται η υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά.


POS: Ποια τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Όσοι δεν διασυνδέσουν ταμειακές και POS έως 29/2, θα τους επιβληθεί πρόστιμο €10.000-20.000.

Το πρόστιμο θα είναι 50% λιγότερο σε οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων και σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί σε 5 έτη, το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο.


POS: Τα πρόστιμα για τους παρόχους

Α) Όσοι δεν συνεργαστούν με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ), θα δουν πρόστιμο €200.000.

Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί σε 5 έτη, θα δουν πρόστιμο €300.000.

Β) Όσοι δεν προχωρήσουν στις απαιτούμενες αναβαθμίσεις των τερματικών τους: €100.000€ + πρόστιμο €500 / τερματικό POS.

Μέχρι τώρα, μεταξύ των 35 παρόχων POS, υπάρχουν πολλοί που έχουν προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης, όμως είναι αρκετοί αυτοί που έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου και κατ’ επέκταση ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών.

Η τροπολογία με τις προβλεπόμενες κυρώσεις πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους παρόχους που καθυστερούν να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα.