Την αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης να τρέξει «με πατημένο γκάζι» το τιτάνιο έργο διασύνδεσης πάνω από 1.000.000 POS με τις ταμειακές μηχανές και την εφορία αντικατοπτρίζει η χθεσινή νομοθετική ρύθμιση Χατζηδάκη, με την οποία -αντί παράτασης, όπως του ζητούσαν - προβλέπονται λουκέτα επιχειρήσεων και εξαντλητικά πρόστιμα έως 300.000 ευρώ σε όλη την αλυσίδα των εταιρειών που εμπλέκονται, ώστε να μην καθυστερήσει ούτε μέρα μετά την 29η Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση του project.

Διασύνδεση POS με ταμειακές: 4ος και 5ος κύκλος χρηματοδότησης για το έργο

Παράλληλα, και ενώ τα ενημερωτικά e-mail της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στέλνονται κατά χιλιάδες καθημερινά, η κυβέρνηση φέρει προ των ευθυνών τους και τις τράπεζες, τις οποίες καλεί να ανεβάσουν ρυθμούς και να διευκολύνουν το έργο διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «ανοίγει το πουγκί» για να επιχορηγήσει όσο περισσότερες επιχειρήσεις είναι εφικτό, δρομολογώντας εντός των επόμενων ημερών 4ο κύκλο χρηματοδότησης, για να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, τον οποίο θα διαδεχθεί και 5ος κύκλος χρηματοδότησης. Ήδη, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί vouchers ύψους 18.100.000 ευρώ σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS και 22.500.000 ευρώ σε 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές.

Ο διπλός κίνδυνος να χαθούν κονδύλια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και να εκτροχιαστεί ο στόχος ελέγχου και εντοπισμού των φαινομένων εκτεταμένης φοροδιαφυγής ώθησε τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώσει χθες σε αυστηρό τόνο ότι «η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί πάση θυσία και χρειάζεται να τρέξουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα».


Κωστής Χατζηδάκης: Θα ολοκληρωθεί πάση θυσία η διαδικασία. Χρειάζεται όμως να τρέξουμε περισσότερο

Τα πρόστιμα αυξάνονται κατακόρυφα 

Εταιρείες που καθυστερούν. Για τις επιχειρήσεις αυτές προβλέπονται πρόστιμα 10.000-20.000 ευρώ. Μειώνεται κατά 50% σε χρήστες τερματικών POS σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τουριστικών περιοχών. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε 20.000-40.000 ευρώ, αν ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας.

Παρόχους τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ, ενώ αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από το αρχικό πρόστιμο, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ. Όσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε αναβάθμιση των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών, αυτά «βγαίνουν εκτός αγοράς» και επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ καθώς και 500 ευρώ ανά POS χωρίς αναβάθμιση.

Εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται, ανακαλείται η άδεια καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής, εφόσον δεν προχωρούν σε τεχνικούς ελέγχους. Στην ουσία δηλαδή απειλούνται με λουκέτο, ενώ τους επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Όσοι διασυνδέονται με Εμπορικά /Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης και δεν συνεργάζονται, τα παραστατικά που εκδίδονται δεν θα θεωρούνται νόμιμα, ενώ θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Τεχνικούς Εγκατάστασης. Για παραβάσεις που αφορούν τις υποχρεώσεις τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε δήλωση που δεν υποβάλλεται, ή δηλώνονται με ανακρίβειες.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»