Παρέμβαση Χατζηδάκη σε τράπεζες και παρόχους POS για μικρότερες προμήθειες, που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν «τσουχτερές», προκειμένου να μειωθεί το κόστος της επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και να επιταχυνθεί η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα αυτόματα «μηχανάκια» πληρωμής. Την ίδια στιγμή, «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα φορέων της αγοράς για παράταση της καταληκτικής προθεσμίας έως και έξι μήνες, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να διαμηνύει ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο πάνω στο τραπέζι υπάρχει πάντα το σενάριο της παράτασης.

Συνάντηση Χατζηδάκη - Θεοχάρη με τους παρόχους των POS

Για την ώρα το οικονομικό επιτελείο πατάει «τέρμα το γκάζι», με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, να πραγματοποιούν νέα συνάντηση με τους παρόχους των POS, παρουσία εκπροσώπων από τις τράπεζες, όπου συζητήθηκε πώς όλες οι πλευρές θα συμβάλουν στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα παρακάτω αιτήματα:

  • Ζητήθηκε από τους παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας, αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 
  • Να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και τη διοχέτευσή τους στους πελάτες τους, καθότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής. 
  • Οι πάροχοι POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εκπρόσωποι των παρόχων συμφώνησαν να εξετάσουν τα παραπάνω και να επανέλθουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επίσης, για τον περιορισμό του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS είναι θέμα χρόνου να τρέξει ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που θα προβλέπει αναδρομική επιδότηση μέσω voucher της τάξης των 450 ευρώ, ακόμη και για επιπλέον ψηφιακές λύσεις, όπως παραδείγματος χάρη λογισμικά ηλεκτρονικής τιμολόγησης που δίνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης έκδοσης απόδειξης και τιμολογίου. Θα καλύπτει επίσης λογισμικά με δυνατότητα διασύνδεσης και αυτόματης αποστολής δεδομένων στα συνεργαζόμενα με τις επιχειρήσεις λογιστικά γραφεία, εξασφαλίζοντας την αυτοματοποιημένη μεταξύ τους επικοινωνία.


Εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα

Την ίδια στιγμή, λόγω τεχνικών προβλημάτων και της αδυναμίας από την πλευρά των παρόχων να εξυπηρετήσουν περισσότερες από 4.000-5.000 επιχειρήσεις σε ημερήσια βάση επί συνόλου 400.000 που περιλαμβάνονται στη λίστα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα. Οι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ζητούν παράταση της προθεσμίας. «Πώς είναι δυνατόν να τηρηθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες, όταν οι πάροχοι δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στα αιτήματα;», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της αγοράς.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»