Τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος» με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που το επιθυμούν, ώστε να κινητοποιηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια στην υπηρεσία της ανάπτυξης, πρότεινε σήμερα, Παρασκευή, ο Μπρουνό Λεμέρ, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

«Ας λανσάρουμε από το 2024 ένα ευρωπαϊκό αποταμιευτικό προϊόν, του οποίου θα καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά, την απόδοση, με τα κράτη της ΕΕ που το επιθυμούν», δήλωσε ο υπουργός της Γαλλίας πριν από μια συνεδρίαση με τους ομολόγους του των «27» στη Γάνδη του Βελγίου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δυνατότητα μερικές χώρες να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία για να οικοδομήσουν μια ένωση κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για ένα 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Θα είναι ίσως 2, 3, 4, 5 κράτη, λίγη σημασία έχει» είπε ο Γάλλος υπουργός

«Θα είναι ίσως 2, 3, 4, 5 κράτη, λίγη σημασία έχει. Όμως καθώς είναι αδύνατο να ξεκινήσουμε αμέσως και με τους ‘’27’’, ας αρχίσουμε με μερικούς», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα κράτη εθελοντές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από τον κατακερματισμό των κεφαλαιαγορών της μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών και συζητεί εδώ και χρόνια προτάσεις για να μπορέσει να επωφεληθεί από αποτελέσματα κλίμακας συγκρίσιμα με την αμερικανική αγορά.

Όμως οι συζητήσεις αυτές σκοντάφτουν σε αποκλίνοντα συμφέροντα στους κόλπους των Είκοσι Επτά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι αποτελεσματικές κεφαλαιαγορές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν ευκολότερα τα σχέδιά τους και στους ιδιώτες να βρίσκουν καλύτερες επενδυτικές προσφορές.