Εκπτώσεις, απαλλαγές και επιβαρύνσεις κρύβουν οι φετινές δηλώσεις που θα υποβάλουν 8.500.000 φορολογούµενοι, µε αποτέλεσµα να απαιτείται προσοχή κατά τη συµπλήρωση των κωδικών του E1. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, η πύλη του TAXIS για τις δηλώσεις προβλέπεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και η αποπληρωµή του φόρου εισοδήµατος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Διαβάστε ακόμα: Οι λύσεις για ιδιοκτήτες με ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα αποφύγουν την επιβάρυνση για ανύπαρκτα έσοδα από ακίνητα

Τα 10 µυστικά των δηλώσεων - Τα κρίσιμα πεδία

Φέτος για 1.000.000 φορολογούµενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήµατα αποκλειστικά από µισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καµία µεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, οι δηλώσεις θα είναι προσυµπληρωµένες και θα σταλούν αυτόµατα από το σύστηµα. Ειδικότερα, τα 10 πεδία της δήλωσης που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούµενοι είναι τα εξής:

  1. Οι κωδικοί 301-303 που έχουν προσυµπληρωθεί από το σύστηµα µε βάση τα στοιχεία για τους µισθούς και τις συντάξεις που έχουν αποστείλει οι εργοδότες. Επειδή πολύ συχνά οι βεβαιώσεις αποδοχών κρύβουν λάθη, οι φορολογούµενοι θα πρέπει πριν από τη διαδικασία υποβολής να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα αναγραφόµενα στοιχεία για τις αµοιβές που έλαβαν τον προηγούµενο χρόνο ώστε να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις από την εφορία.
  2. Όσοι υποβάλουν πρώτη φορά δήλωση µε εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα, θα πρέπει να συµπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειµένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου µειωµένη κατά 50%.
  3. Οι φορολογούµενοι που έχουν συµπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν µόνιµα σε χωριά µε πληθυσµό έως 500 κατοίκους και σε νησιά µε πληθυσµό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συµπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήµατός τους µε ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  4. Οι νέοι επιτηδευµατίες θα πρέπει να συµπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν κούρεµα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. ∆ηλαδή ο συντελεστής από το 9% µειώνεται στο 4,5% µε την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδηµα που προέρχεται από την επιχειρηµατική δραστηριότητα ήταν το 2023 µέχρι 10.000 ευρώ.
  5. Οι φορολογούµενοι που αµείβονται µε «µπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που µπορεί να φθάσει µέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαµο χωρίς εξαρτώµενα τέκνα, µέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαµο γονέα µε ένα εξαρτώµενο τέκνο, µέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαµο γονέα µε δύο εξαρτώµενα τέκνα και µέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαµο γονέα µε τρία εξαρτώµενα τέκνα.
  6. Όσοι ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα µε ιδιότητα εµπορική και έχουν γεννηθεί µέχρι και τις 31/12/1961 θα πρέπει να το δηλώσουν, προκειµένου να εξαιρεθούν αυτόµατα από το τέλος επιτηδεύµατος.
  7. Με την πληρωµή φόρων για εισοδήµατα που δεν απέκτησαν το 2023 κινδυνεύουν οι φορολογούµενοι µε ανείσπρακτα ενοίκια, στην περίπτωση που δεν προνοήσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης. Όσοι ιδιοκτήτες εκµισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει µε ένα εξώδικο προς τον ενοικιαστή να γλιτώσουν τη φορολόγησή τους. Τα µη εισπραχθέντα εισοδήµατα από ακίνητα δηλώνονται στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4∆2.
  8. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι µισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισµούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) µειώνουν το φορολογητέο εισόδηµα από µισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη µείωση αυτή, κάθε µισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.
  9. Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήµατα απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήµατος και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέµενη διαφορά εισοδήµατος λόγω τεκµηρίων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουµένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταµείων, χρηµατικές αποζηµιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονοµιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηµατικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτοµα µε αναπηρίες, οι αποζηµιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2023. Τα ποσά αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του Ε1.
  10. Το ποσό του φόρου εισοδήµατος µειώνεται κατά το 10% των χρηµατικών δωρεών προς το ∆ηµόσιο και τους ιερούς ναούς και τις µονές, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν µπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήµατος και οι φορολογούµενοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 10%, θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 059-060 του πίνακα 7.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».