Νέα πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων σχεδιάζει η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αίτημα για πρόωρη εξόφληση δόσεων από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου, ύψους έως και 5,3 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν το 2026 και 2027.

Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την Ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά, καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.

Η αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζεται να γίνει από τα περίπου διαθέσιμα 35 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές. Στόχος του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει επεξεργαστεί και ένα δεύτερο, ηπιότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά θα περιοριστεί στα δάνεια του 2026 ύψους 2,645 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη του 2022 επεστράφησαν στους εταίρους 2,645 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο χρόνο μηδένισαν οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μιας και πληρώθηκαν 1,86 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά θα καταβάλλονταν στις αρχές του έτους, που διανύουμε.

Από το 2024 άρχισε και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ύψους 141,8 δισεκ. ευρώ, με αποπληρωμή το 2056. Από το 2034 προστίθενται επιπλέον 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060. Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100%, ούτως ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν. Για φέτος προβλέπεται νέα συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ του περυσινού έτους.

Επανεκδόσεις τίτλων

Ο φετινός δανεισμός συνεχίζεται με επανεκδόσεις τίτλων του ελληνικού δημοσίου, στις 20 Μαρτίου, για την άντληση μικροποσών από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τα 4 από τα περίπου 10 δισ. ευρώ.

Τέλος, σημαντικές είναι οι επικείμενες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων (στις 8 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BBΒ» και στις 15 Μαρτίου από την Moody’s, εστιάζοντας στο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μιας και είναι ο μόνος οίκος που εξακολουθεί να την διατηρεί ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (στην κατηγορία Ba1).