Εκπτώσεις από 10% έως 100% ενσωµατώνει ο φετινός λογαριασµός του ΕΝΦΙΑ, που φτάνει τα 2,4 δισ. ευρώ και θα σταλεί φέτος νωρίτερα στους 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά η εξόφληση του ποσού θα γίνει σε περισσότερες µηνιαίες δόσεις.
Με βάση το νέο χρονοδιάγραµµα της ΑΑΔΕ, η πληρωµή του φόρου για το 2024 θα γίνει σε 11 µηνιαίες δόσεις αντί για 10, µε την πρώτη να καταβάλλεται τον Απρίλιο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Με αυτό το µοντέλο επιµερίζεται το ταµειακό βάρος και δίνονται ανάσες στα νοικοκυριά, ενώ ενισχύεται η εισπραξιµότητα του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει αγγίξει το 80%, πράγµα που σηµαίνει ότι 8 στα 10 ευρώ του φόρου ακινήτων πληρώνονται στην ώρα τους.


ΕΝΦΙΑ: Τέλη Μαρτίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Τα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο τέλος Μαρτίου στους προσωπικούς λογαριασµούς των ιδιοκτητών στο Taxis θα είναι 5 ταχυτήτων.

Πιο συγκεκριµένα, οι φοροεκπτώσεις ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 µήνες του 2023, ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων µε χαµηλά εισοδήµατα και στο 90% για όσους διόρθωσαν τα λάθη στο E9 και φθάνουν στο 100%, δηλαδή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για όσους έχουν πάνω από τρία παιδιά ή ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.


Οι κατηγορίες

Ειδικότερα, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος τις εξής ταχύτητες:

1. Αµετάβλητος. Οι φορολογούµενοι που δεν είχαν καµία µεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν µεταβίβασαν ακίνητα το 2023, θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσόν φόρου µε αυτό που κατέβαλαν το 2023. Επισηµαίνεται ότι ανάλογα µε την αξία της ακίνητης περιουσίας ο φόρος για όλα τα φυσικά πρόσωπα µειώνεται κατά 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

2. Θα πληρώσουν περισσότερα όσοι:
- Απέκτησαν ακίνητα µε αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονοµιά.
- Μεγάλοι χαµένοι είναι όσοι αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ, καθώς τους πιάνει το «γρανάζι» του πρόσθετου φόρου.
- Απέκτησαν εµπράγµατα δικαιώµατα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
- Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στη µεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9.
- ∆εν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγµατική εικόνα των ακινήτων τους. Ωστόσο υπάρχει το παράθυρο µε τις διορθώσεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας µέχρι τις 8 Μαρτίου, για να ξεφουσκώσουν οι επιβαρύνσεις.

3. Εκπτωση 10%. Πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που τις είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 σωρευτικά για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρα θα έχουν κούρεµα 10% στο ποσόν του κύριου και του συµπληρωµατικού φόρου. Για την έκπτωση η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου και ως αξία του ακινήτου λαµβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσµατος ή των κτισµάτων, µη υπολογιζοµένης της αξίας του οικοπέδου, ενώ ειδικά για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο. Η διάρκεια ασφάλισης θα πρέπει να αφορά το προηγούµενο έτος και να µην είναι µικρότερη από τρεις µήνες. Αν είναι µικρότερη του ενός έτους, η µείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρµόζεται αναλογικά. Αυτό σηµαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 µηνών ο ΕΝΦΙΑ µειώνεται 10%, για 9 µήνες εφαρµόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 µήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 µήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καµία µείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστηµα µικρότερο των τριών µηνών τον χρόνο.

4. Μείωση 50%. Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος θα είναι «ψαλιδισµένος» στο µισό εφόσον πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξηµένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συµβιούντα και κάθε εξαρτώµενο µέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισµάτων στα οποία κατέχουν δικαιώµατά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, ο ή η σύζυγος ή συµβιών και τα εξαρτώµενα τέκνα της οικογένειάς του, λαµβανοµένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώµατος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.µ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσόν των 85.000 ευρώ για τον άγαµο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαµο και τον ή τη σύζυγό του ή συµβιούντα ή τη µονογονεϊκή οικογένεια µε ένα εξαρτώµενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαµο, τον ή τη σύζυγό του ή συµβιούντα και τα εξαρτώµενα τέκνα τους ή τη µονογονεϊκή οικογένεια µε δύο εξαρτώµενα τέκνα.

5. Πλήρης απαλλαγή. Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά µε τρία εξαρτώµενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξηµένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συµβιούντα και κάθε εξαρτώµενο µέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισµάτων στα οποία κατέχουν δικαιώµατα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώµενα τέκνα της οικογένειάς του, λαµβανοµένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώµατος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.µ. Επίσης από την πληρωµή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόµενα περιοχές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής