Τα οικονομικά της αποτελέσματα για ολόκληρο το 2023 αλλά και για το δ’ τρίμηνο δημοσίευσε η Alpha Bank με τον CEO Βασίλη Ψάλτη να χαρακτηρίζει έτος ισχυρών επιδόσεων το 2023 προσθέτοντας ότι «τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώσαμε την κερδοφορία μας ενώ παράλληλα διατηρήσαμε την πειθαρχία στα έξοδα, διασφαλίζοντας έναν ισχυρότερο ισολογισμό και επιτρέποντας την υγιή δημιουργία κεφαλαίου.

Το επιτύχαμε αυτό εστιάζοντας με αποφασιστικότητα στη δημιουργία διατηρήσιμης αξίας για τους μετόχους μας και είμαστε υπερήφανοι που διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις ώστε να προτείνουμε την επανέναρξη καταβολής μερίσματος από τα κέρδη του 2023».

Ο κ. Ψάλτης, σχολιάζοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον, αναφέρθηκε στις προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2023, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «αυτή η τάση θα συνεχιστεί έως το 2025». Τόνισε μάλιστα πως «η επάνοδος της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα υπογράμμισε την αξιοσημείωτη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία. Η συμφωνία ορόσημο και η στρατηγική μας συνεργασία με την UniCredit, συνιστά τη δική μας απόδειξη στην πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας». «Ως Τράπεζα, και ως έθνος, έχουμε γυρίσει σελίδα, χαράσσοντας μία ξεκάθαρη πορεία προς την ανάπτυξη», κατέληξε στη δήλωσή του.

Ρεκόρ κερδοφορίας για την Alpha Bank στο δ’ τρίμηνο

Την υψηλότερη κερδοφορία (RoTE 14,3%) τριμήνου για το 2023 πέτυχε η Alpha Bank κατά το δ΄ τρίμηνο, ωθώντας τη συνολική κερδοφορία του έτους στο 12,9% και ξεπερνώντας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τις αρχικές εκτιμήσεις της Διοίκησης. Παράλληλα, η Τράπεζα πέτυχε, και σε πολλές φορές ξεπέρασε, τους αρχικούς της στόχους για το 2023, με τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) να διαμορφώνονται στο €0,32, από €0,23 που ήταν η αρχική εκτίμηση, αυξημένα κατά 91% σε σχέση με το 2022.

Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα επέτρεψαν επίσης στη Διοίκηση να ανακοινώσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας, ωστόσο, συντηρητικές παραδοχές σε ό,τι αφορά στην πορεία των επιτοκίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, το RoTE αναμένεται να ανέλθει στο 14% και τα EPS στα €0,35 το 2026, ενώ εκτιμάται ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα ξεπεράσουν τα €1,5 δισ.

Η ικανότητα της Τράπεζας να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ισολογισμού, όπως αποτυπώνεται από την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε ποσοστό χαμηλότερα από 6% και την ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 237 μονάδες βάσης, εδραιώνουν την επιστροφή της Τράπεζας στην κανονικότητα και ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή αξίας στους μετόχους. Ειδικότερα, η Διοίκηση σχεδιάζει τη διανομή του 20% των κερδών για το 2023, στοχεύοντας να αυξήσει το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια, διανέμοντας περισσότερα από €1 δισ. σε μερίσματα την 3ετία 2024-26, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του SSM.

Για ολόκληρο το 2023 τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 611 εκατ. ευρώ από 368,4 εκατ. ευρώ το 2022 με την αύξηση να ανέρχεται στο 95,9%.

alpha-bank

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση με τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank για το 2023.