Από την προσεχή Τετάρτη 13/3 έως και τo Σάββατο 4/5 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη (5/3), ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή.

Τι περιλαμβάνουν οι τρεις κατηγορίες προϊόντων

Το «Καλάθι της Σαρακοστής», θα περιλαµβάνει τρεις (προς το παρόν) επιπλέον κατηγορίες προϊόντων: χαλβά, νηστίσιµες σαλάτες (αλοιφές, µελιτζανοσαλάτες, ταραµοσαλάτες κ.ά.), κατεψυγµένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη). Σύµφωνα µε τη σχετική υπουργική απόφαση, το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του νοικοκυριού», που είναι ήδη σε ισχύ, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιµές. Σήµερα, στα σουπερµάρκετ της χώρας το κόστος των εδεσµάτων της Σαρακοστής έχει µεγάλο εύρος. Ενδεικτικά, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ της «Απογευµατινής»:

Ο χαλβάς, ανάλογα µε την ποιότητα, τη µάρκα και τον συνδυασµό γεύσεων κοστίζει από 6,75 έως 15,40€ / kg. ¤ Αντίστοιχα, η ταραµοσαλάτα κοστίζει από 9,20 έως 15,80€ / kg, η µελιτζανοσαλάτα από 6,20 έως 13€ / kg και τα κατεψυγµένα θαλασσινά ως εξής: γαρίδες 8,35-17€ / kg, καλαµάρι 10€ / kg, χταπόδι 16,40€ / kg.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, είχε δηλώσει σχετικά: «Θέλουµε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαµηλότερες δυνατές τιµές αυτές τις άγιες ηµέρες. Το “Καλάθι της Σαρακοστής”, το οποίο αποτελεί επέκταση του “Καλαθιού του νοικοκυριού”, περιλαµβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιµα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισµένος από τα πολύτιµα εκείνα αγαθά για να γεµίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να βοηθά εµπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Έρχεται το ''πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού'' και φέτος

«Πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού» και φέτος προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου τα νοικοκυριά να κάνουν τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι σε πιο προσιτές τιμές.

«Όλα αυτά που βλέπετε δεν είναι για να πανηγυρίζουμε. Κρατάμε χαμηλά το κεφάλι και δουλεύουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται. Δεν θα σταματήσουμε», είχε τονίσει σε συνέντευξή του ο Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας παράλληλα το πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού.

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει το καλάθι του Πάσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πασχαλινό καλάθι αναμένεται να εφαρμοστεί πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και θα περιέχει προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι στο καλάθι βρίσκονταν προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι, καθώς και τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά.