Με τον χρόνο για την υποβολή των δηλώσεων από 8,5 εκατ. υπόχρεους να µετρά αντίστροφα, οι φορολογούµενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συµπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 για να «ξεκλειδώσουν» εκπτώσεις φόρου ή απαλλαγές και να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα «φουσκώσουν» τον τελικό λογαριασµό.

Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, η ηλεκτρονική πύλη στο TAXIS θα ξεκινήσει προς το τέλος Μαρτίου να δέχεται τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ η αποπληρωµή του φόρου εισοδήµατος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Φέτος για 1 εκατ. φορολογουµένους, που απέκτησαν το 2023 εισοδήµατα αποκλειστικά από µισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καµία µεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, οι δηλώσεις θα είναι προσυµπληρωµένες και θα σταλούν αυτόµατα από το σύστηµα.

Ειδικότερα τα 15 πεδία της δήλωσης που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούµενοι είναι τα εξής:

1. Οι κωδικοί 301-303 έχουν προσυµπληρωθεί από το σύστηµα µε βάση τα στοιχεία για τους µισθούς και τις συντάξεις που έχουν αποστείλει οι εργοδότες, αλλά επειδή πολύ συχνά οι βεβαιώσεις αποδοχών κρύβουν λάθη, οι φορολογούµενοι θα πρέπει πριν από τη διαδικασία υποβολής να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα αναγραφόµενα στοιχεία για τις αµοιβές που έλαβαν τον προηγούµενο χρόνο, ώστε να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις από την Εφορία.

2. Οσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση µε εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα θα πρέπει να συµπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 για να κερδίσουν µείωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου

3. Οι φορολογούµενοι που έχουν συµπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν µόνιµα σε χωριά µε πληθυσµό έως 500 κατοίκους και σε νησιά µε πληθυσµό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός τουριστικών περιοχών, να µην ξεχάσουν να συµπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήµατός τους µε ηλεκτρονικές αποδείξεις.

4. Οι νέοι επιτηδευµατίες να συµπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να έχουν «κούρεµα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή από το 9% στο 4,5%, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδηµα που προέρχεται από την επιχειρηµατική δραστηριότητα ήταν το 2023 µέχρι 10.000 ευρώ.

5. Οσοι αµείβονται µε «µπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να λάβουν την έκπτωση φόρου που φθάνει µέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαµο χωρίς εξαρτώµενα τέκνα, µέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαµο µε ένα εξαρτώµενο τέκνο, µέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαµο µε δύο εξαρτώµενα τέκνα και µέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαµο µε τρία εξαρτώµενα τέκνα.

6. Οι φορολογούµενοι που ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα µε ιδιότητα εµπορική και έχουν γεννηθεί µέχρι και τις 31.12.1961 θα πρέπει να το δηλώσουν για να εξαιρεθούν αυτόµατα από το τέλος επιτηδεύµατος.

7. Οσοι ιδιοκτήτες εκµισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει µε ένα εξώδικο προς τον ενοικιαστή να γλιτώσουν τη φορολόγησή τους. Τα µη εισπραχθέντα εισοδήµατα από ακίνητα δηλώνονται στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4∆2.

8. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι µισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισµούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) µειώνουν το φορολογητέο εισόδηµα από µισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσουν τη µείωση θα πρέπει να αναγράψουν το ποσόν των εισφορών που πλήρωσαν για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

9. Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήµατα απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήµατος και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέµενη διαφορά εισοδήµατος λόγω τεκµηρίων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουµένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταµείων, χρηµατικές αποζηµιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονοµιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηµατικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτοµα µε αναπηρίες, οι αποζηµιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2023. Τα ποσά αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του Ε1.

10. Το ποσόν του φόρου εισοδήµατος µειώνεται κατά το 10% των χρηµατικών δωρεών προς το ∆ηµόσιο και τους ιερούς ναούς και τις µονές, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσόν των δωρεών δεν µπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήµατος και οι φορολογούµενοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 10% θα πρέπει να τα δηλώσουν στους κωδικούς 059-060 του πίνακα 7.

11. Η κατοικία των τέκνων που σπουδάζουν µακριά από τον τόπο µόνιµης διαµονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκµήριο.

12. Τέκνα που φιλοξενούνται στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται µε το τεκµήριο κατοικίας. Το τεκµήριο επιβαρύνει τους γονείς.

13. ∆εν εφαρµόζεται το τεκµήριο διαβίωσης για τις κενές και τις ηµιτελείς κατοικίες. ∆εν συµπληρώνονται στο Ε1 αλλά στο Ε2.

14. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώµενα», εφόσον το ετήσιο πραγµατικό ή τεκµαρτό εισόδηµά τους δεν υπερέβη εντός του 2023 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ, αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

15. Οσοι έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους µέχρι τις 31.12.2023 και έχουν πραγµατικό ή τεκµαρτό εισόδηµα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Ακόµη και τα ενήλικα εξαρτώµενα τέκνα οφείλουν να υποβάλουν δήλωση εφόσον απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδηµα κατά τη διάρκεια του 2023 ή εφόσον βαρύνονται µε τεκµήριο διαβίωσης για κατοικία ή Ι.Χ.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής