«Καμπανάκι» για την τιμή του καφέ στην Ευρώπη χτυπά η ένωση των βιομηχάνων καφέ στη Γερμανία, με τη χώρα να αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα καφέ στον κόσμο.

Όπως πιστεύεται, λόγω του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού σε σχέση με τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών, η προμήθεια καφέ δεν θα είναι πλέον εγγυημένη από το επόμενο έτος. Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και θα εφαρμοστεί από τις 30 Δεκεμβρίου.

Η Γερμανική Ένωση Καφέ αναφέρει: «Απειλούμαστε με έλλειψη στη γερμανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές για τον καφέ που θα είναι ακόμη διαθέσιμος θα αυξηθούν σημαντικά», με την Κομισιόν να διαφωνεί και να απαντά σε σχετικό ερώτημα του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου, ότι δεν γνωρίζει κανένα γεγονός, σύμφωνα με το οποίο ότι ο κανονισμός θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων. Η εφημερίδα «Lebensmittel Zeitung» αναφέρθηκε στις ανησυχίες της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα.

Ο αντίκτυπος στις τιμές των πρώτων υλών που καλύπτονται από τον κανονισμό αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένος.

Ο Χόλγκερ Πράιμπις (Holger Preibisch) διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Καφέ ζητά την αναβολή της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα απειληθούν τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων καλλιεργητών καφέ παγκοσμίως.