Νέο «παράθυρο» για ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε επαγγελματίες και αγρότες ανοίγει το υπουργείο, ώστε να μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα ακόμη και όσοι έχουν χρέη 100 ευρώ.

*Διαβάστε εδώ: Θετικά μηνύματα από το "Καλάθι της Σαρακοστής": Χαμηλότερες από πέρυσι οι τιμές των βασικών προϊόντων

Σχετική τροπολογία θα προωθήσει, όπως ανέφερε την περασμένη Δευτέρα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ώστε να μη στερούνται τις παροχές οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που χρωστούν έως 100 ευρώ.

Η τροπολογία θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες ή ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές του αιτούντος μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν από τους ασφαλισμένους για να συνεχίσουν να έχουν δωρεάν παροχές υγείας, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τώρα επεκτείνεται και με τη νέα διάταξη που προωθείται από το υπουργείο και στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, ώστε να υπέχει ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση σε όσους χρωστούν μικροποσά και μπορούσαν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ για τα ίδια μικροποσά στερούνται την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγείας.


640.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έμειναν ανασφάλιστοι μετά την 1η Μαρτίου λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ

Κατά τη διαδικασία ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας διαπιστώθηκε ότι 640.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έμειναν ανασφάλιστοι μετά την 1η Μαρτίου λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 20.000 εξ αυτών προέβησαν σε ρύθμιση, ενώ σε άλλους 50.000 η ασφαλιστική ικανότητα πρόκειται να ανανεωθεί άμεσα, καθώς η οφειλή τους είναι κάτω από 10 ευρώ και με την προωθούμενη διάταξη απαλείφεται τελείως, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την απαλλαγή χρεών ως τα 100-150 ευρώ θα ανανεωθεί αυτομάτως η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας σε περισσότερους από 100.000 επαγγελματίες.

Ωστόσο θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις εισφορές τους τον επόμενο μήνα, καθώς η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται κάθε μήνα στους επαγγελματίες και κάθε δίμηνο στους αγρότες. Διευκολύνσεις παρέχονται όμως και σε επαγγελματίες που χρωστούν μεγαλύτερα ποσά, τα οποία παρότι τα έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει, εντούτοις εμφανίζονται να τα οφείλουν, επειδή δεν έχει ενημερωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.