Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του Παραπολιτικά 90,1 ’’Η ακρίβεια καλπάζει’’.

Με το ζήτημα της αύξησης των τιμών να πλήττει άμεσα κάθε νοικοκυριό, αλλά και το «καλάθι της Σαρακοστής» εκ μέρους της κυβέρνησης να επιχειρεί την αναχαίτηση του κόστους στα αγαθά, πολιτικοί και ειδικοί της αγοράς ανέδειξαν κομβικά ζητήματα για την πορεία της ακρίβειας.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου τόνισε ότι η ακρίβεια απασχολεί 9/10 Έλληνες, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας είναι δυναμικά, προαναγγέλοντας και νέες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών.

Για μείωση των τιμών μέσα από το καλάθι της Σαρακοστής που θα ξεπεράσει το 10-12% έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι σε σχέση με το 2023, τα κατεψυγμένα θαλασσινά παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 4%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη, πλέον οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους σε κρέας, κονσερβοειδή και τυροκομικά, εκτιμώντας ότι από την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να ακολουθήσει αύξηση της τάξεως του 10% στα σαρακοστιανά.

Το ζήτημα της καθιέρωσης των ελάχιστων τιμών για τους παραγωγούς έθιξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, ούτως ώστε να μπορεί ο παραγωγός να ανταπεξέλθει τόσο στο κόστος παραγωγής, όσο και στο να μείνει ένα εισόδημα και στον ίδιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σήμερα σε σχέση με τις τιμές των φρέσκων προϊόντων είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και η κλιματική κρίση, ενώ ο πρόεδρος ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Βασίλης Σίμος επισήμανε ότι οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων, με την αγορά όμως να διατηρεί χαμηλές τις τιμές στα θαλασσινά αυτό το διάστημα.

Ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, γνωστοποίησε ότι οι τιμές στη λαγάνα των 750 γραμματίων κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή από 3 έως 3 ευρώ και 70 λεπτά, με τον Μύρωνα Χιλετζάκη να τονίζει ότι η ακρίβεια αλλάζει την διατροφική ιστορία στη χώρα μας, εκτιμώντας πως τα επόμενα χρόνια όταν θα μειωθούν οι τιμές δεν θα καταναλώνουν ελαιόλαδο και θα μένει αδιάθετο.

Τέλος, ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε πως τα μέτρα έχουν αρχίσει και αποδίδουν αποτέλεσμα ενώ αναμένονται και άλλα μέτρα για να πέσουν οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.