Εκτός ασφάλισης ΟΑΕΕ βγαίνουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων ως 10 δωματίων, οι οποίοι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 ασφαλίζονται πλέον στον τ. ΟΓΑ με 145 ευρώ λιγότερα/μήνα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΚΑ, θα πληρώνουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία ΟΓΑ 141,54 ευρώ, αντί για 287,36, που θα έπρεπε να πληρώνουν στην αντίστοιχη κατηγορία του ΟΑΕΕ. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για πρόσωπα εγγεγραμμένα με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Εάν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω, σε όλη την επικράτεια, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, καταβάλλουν τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα μέλη/εταίροι νομικών προσώπων που κατέχουν την ιδιοκτησία ή εκμετάλλευση τουριστικών καταλυμάτων, ανεξαρτήτως αριθμού δυναμικότητας δωματίων, σε όλη την επικράτεια, υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ειδικότερα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά:

- Επί νομικών προσώπων ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ το σύνολο των εταίρων.

- Επί μονοπρόσωπων ΙΚΕ, ο διαχειριστής ή/και ο εταίρος.

- Επί πολυπρόσωπης ΙΚΕ, ο διαχειριστής.

- Επί ΑΕ, τα μέλη ΔΣ που κατέχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο 3% και άνω.