Στη δηµιουργία 180.000 νέων θέσεων απασχόλησης µέχρι το τέλος του 2025 στοχεύουν τα προγράµµατα της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (∆ΥΠΑ), είτε τα 6 που προς το παρόν είναι ανοιχτά, µέχρι να συµπληρωθούν ο αριθµός και τα κονδύλια, είτε τα 15 νέα που πρόκειται να ξεκινήσουν σταδιακά από τον Απρίλιο. «Η ∆ΥΠΑ ενισχύει την ικανότητα των πολιτών που αναζητούν εργασία να βρίσκουν καλές και ποιοτικές δουλειές µέσα από µια διαδικασία εξατοµικευµένης συµβουλευτικής και κυρίως µέσα από στοχευµένα προγράµµατα κατάρτισης και απασχόλησης», αναφέρει στα «Π» ο Β’ υποδιοικητής της ∆ΥΠΑ, Γιώργος Καραχάλιος.

Μια σηµαντική επένδυση της ∆ΥΠΑ σε τέτοιου είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, µε χρηµατοδότηση άνω του 1,6 δισ. του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, ενώ µε χρηµατοδότηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 αναµένεται να δαπανηθεί περίπου επιπλέον 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2027.

Σηµειώνεται ότι πρόσφατη µελέτη του ΟΟΣΑ έδειξε ότι οι ενεργητικές πολιτικές της ∆ΥΠΑ ενισχύουν σηµαντικά την απασχολησιµότητα των ανέργων στην Ελλάδα και αυξάνουν σηµαντικά -σχεδόν διπλασιάζουν- την πιθανότητα απασχόλησης έως και 36 µήνες µετά την έναρξη της συµµετοχής σε ανάλογες δράσεις.

Θέσεις εργασίας: Τα προγράµµατα που «τρέχουν»

  • Πρόγραµµα επιχορήγησης της απασχόλησης ανέργων που αντιµετωπίζουν σηµαντικά εµπόδια στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας (112 εκατ. ευρώ). Η δράση αφορά τη δηµιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα για κατηγορίες ανέργων που αντιµετωπίζουν τα µεγαλύτερα εµπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. ∆ικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα.
  • Ολοκληρωµένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων 25-45 ετών (50 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα επιχορήγησης της απασχόλησης µακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας (120 εκατ. ευρώ). Η δράση στοχεύει στην άµεση αντιµετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές µε υψηλό δείκτη ανεργίας, µε προτεραιότητα στις Περιφέρειες ∆υτικής Ελλάδας και ∆υτικής Μακεδονίας. Αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 µακροχρόνια ανέργων.
  • Πρόγραµµα επιχορήγησης της απασχόλησης ανέργων 18-66 ετών, µε έµφαση στον τοµέα της πράσινης οικονοµίας και τις γυναίκες (50 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα επιχορήγησης της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω σε φορείς του δηµόσιου τοµέα (350 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών. ∆ικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που ασκούν τακτική οικονοµική δραστηριότητα. Ωφελούµενοι είναι 10.000 εγγεγραµµένοι άνεργοι στο Μητρώο των ΚΠΑ2 της ∆ΥΠΑ ηλικίας 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

ΔΥΠΑ: Τα 15 νέα προγράμματα αποσχόλησης 

Την ίδια ώρα, η ∆ΥΠΑ σχεδιάζει αντίστοιχα επιπλέον προγράµµατα µέχρι το τέλος του 2025.

Πρόκειται για τα εξής:

  • Πρόγραµµα κατάρτισης 10.000 ανέργων, δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος, και αστέγων σε τοµείς υψηλής ζήτησης, διάρκειας 80 ωρών, µε επιδοτούµενη απασχόληση 12 µηνών και 100% κάλυψη του µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους (150 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα κατάρτισης ανέργων Ροµά σε τεχνικά επαγγέλµατα, διάρκειας 145 ωρών, µε επιδοτούµενη απασχόληση 6 µηνών και 100% κάλυψη του µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους (16 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα απασχόλησης ατόµων στο φάσµα του αυτισµού (∆ΑΦ), µε παροχή συµβουλευτικής υποστήριξης από διαµεσολαβητές (µέντορες) προς την οµάδα-στόχο και προς τους εργοδότες και προώθηση στην απασχόληση (11 εκατ. ευρώ).
  • Προγράµµατα επιχορήγησης νέων επιχειρήσεων για ανέργους 20-44 ετών που ανήκουν σε περιθωριοποιηµένες κοινωνικές οµάδες σε Αττική - ∆υτική Ελλάδα - Πελοπόννησο (4 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων 30 ετών και άνω που ανήκουν σε ευάλωτες ή ευπαθείς κοινωνικές οµάδες (40 εκατ. ευρώ).
  • Πιλοτικά προγράµµατα «Ανοικτού Τύπου» στο πλαίσιο των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης σε τέσσερις περιοχές της χώρας (58 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας για ανέργους 30-54 ετών, µε έµφαση στις γυναίκες (100 εκατ. ευρώ).
  • Ανοικτό ολοκληρωµένο πρόγραµµα συµβουλευτικής και επιδοτούµενης απασχόλησης για 12 µήνες σε ανέργους 30 ετών και άνω, µε έµφαση σε γυναίκες και σε άτοµα 50 ετών και άνω (300 εκατ. ευρώ).
  • Ανοικτό ολοκληρωµένο πρόγραµµα Ευπαθών Κοινωνικών Οµάδων για την οµαλή ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, µε ιδιαίτερη έµφαση στην υποστήριξη των ατόµων µε αναπηρία (5 εκατ. ευρώ).
  • Ανοικτό ολοκληρωµένο πρόγραµµα συµβουλευτικής και επιδότησης της απασχόλησης για 12 µήνες σε ανέργους αποφοίτους ΙΕΚ ή ΑΕΙ 18-29 ετών, µε έµφαση στις γυναίκες (63 εκατ. ευρώ).
  • Πρόγραµµα απόκτησης επαγγελµατικής εµπειρίας και απασχόλησης για ανέργους 30 ετών και άνω (300 εκατ. ευρώ).
  • Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ως προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας µε παροχή πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει κατάρτιση, αναβάθµιση δεξιοτήτων ή/ και επανακατάρτιση για έως 5.000 εγγεγραµµένους στο µητρώο της ∆ΥΠΑ ανέργους, προκειµένου να απασχοληθούν ως προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας κατόπιν πιστοποίησης. Το πρόγραµµα θα υλοποιηθεί µε τη µορφή της σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, διάρκειας 105 ωρών, για έως 5.000 ωφελουµένους. Η έναρξή του τοποθετείται για το δ' τρίµηνο του 2024.
  • Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τοµείς της πράσινης οικονοµίας. Σκοπός της προτεινόµενης δράσης είναι να υποστηρίξει τη µετάβαση στην πράσινη οικονοµία µε τη δηµιουργία 5.000 νέων επιχορηγούµενων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τοµέα της πράσινης οικονοµίας, µε έµφαση στις άνεργες γυναίκες (µέσω υψηλότερων ποσοστών επιδότησης σε σύγκριση µε άλλες κατηγορίες ανέργων).
  • Πρόγραµµα ενίσχυσης της νέας επιχειρηµατικότητας, µε έµφαση στην ψηφιακή, πράσινη και γαλάζια οικονοµία και σε τοµείς αιχµής και κλάδους υψηλής αναπτυξιακής προοπτικής για ανέργους 18-29 ετών (37 εκατ. ευρώ). Οι άνεργοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδοµα 400 ευρώ καθαρά και οι εργαζόµενοι 400 ευρώ µικτά.

Αντικείµενο κατάρτισης στις «πράσινες» δεξιότητες

1. Στρατηγικός σχεδιασµός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη.
2. Σχέδια δράσης, επιχειρηµατικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών µονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονοµίας.
3. Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηµατοοικονοµική και ∆ιακυβέρνηση κ.λπ.

Πρόγραµµα απόκτησης επαγγελµατικής εµπειρίας για ανέργους ηλικίας έως 29 ετών (200 εκατ. ευρώ) που αφορά πλήρη κάλυψη του κατώτατου µισθού και των ασφαλιστικών εισφορών επτάµηνης απασχόλησης για 20.000 νέους. Θα επιδοτείται το 100% του µισθού και των εισφορών, προκειµένου οι ωφελούµενοι να αποκτήσουν την εργασιακή εµπειρία που χρειάζονται και στη συνέχεια να διεκδικήσουν µε καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας. Για την πρόσληψη των 20.000 νέων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιχείρηση είναι να µην έχει προβεί σε µείωση προσωπικού το προηγούµενο τρίµηνο λόγω καταγγελίας σύµβασης εργασίας. Η δράση απευθύνεται σε α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονοµίας (ΚΑΛΟ) και β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισµούς του δηµόσιου τοµέα. Οι συµµετέχοντες στο πρόγραµµα θα είναι πλήρως ασφαλισµένοι και θα λαµβάνουν από τη ∆ΥΠΑ τον κατώτατο µισθό κάθε µήνα. Επιπρόσθετα θα καταβάλλεται και αναλογία ∆ώρων εορτών και επιδόµατος αδείας.

Εκπαιδευτικό επίδομα 

Κάθε ωφελούµενος που ολοκληρώνει το πρόγραµµα Συνεχιζόµενης Επαγγελµατικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης Γνώσεων και ∆εξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδοµα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, µη συµπεριλαµβανοµένων των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ώρες κατάρτισης θα είναι συνολικά 80, µε το επίδοµα να φτάνει τα 400 ευρώ. Στο πρόγραµµα θα περιλαµβάνονται 12 ώρες εκπαίδευσης, είτε διά ζώσης και µε τη µέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαµβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ηµερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 4 ώρες. Το κάθε πρόγραµµα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστηµα δύο µηνών.

Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούµενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραµµάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση των δύο Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης.

Αριθμοί

Σύµφωνα µε την Α’ υποδιοικήτρια της ∆ΥΠΑ, Γιάννα Χαρµόβα, η οποία έχει το κοµµάτι της εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιµόρφωσης των ανέργων, συνολικά για τον Α’ και Β’ Κύκλο έχουν συµµετάσχει πάνω από 200.000 άνεργοι. Οι εγκεκριµένες αιτήσεις ωφελουµένων του Α’ Κύκλου αφορούν 158.031 άτοµα και ο αριθµός ωφελουµένων που έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση είναι 109.796.

Σχετικά µε τα στατιστικά των αιτήσεων της πρόσκλησης των ανέργων (Β’ Κύκλος), έχουν υποβληθεί 50.979 αιτήσεις και ο αριθµός ωφελουµένων που ξεκίνησαν κατάρτιση είναι 39.460 άτοµα.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»