«Έρχεται» σε λιγότερο από 2,5 χρόνια το ψηφιακό «χαρτοφυλάκιο» στον ΕΦΚΑ, το οποίο θα εμφανίζεται στις οθόνες ακόμα και των κινητών τηλεφώνων σε 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους με όλα τα δεδομένα ασφάλισης. Το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο αυτό ή portfolio, σύμφωνα με την κυβερνο-ορολογία, θα περιλαμβάνει υπηρεσίες και πληροφορίες άμεσα προσβάσιμες σε όλους τους ασφαλισμένους, από τα ένσημα, τα έτη ασφάλισης, τις εισφορές, την ασφαλιστική ικανότητα και το πότε αυτή λήγει έως την σύνταξη και πότε καταβάλλεται, τα αναδρομικά ποσά αλλά και τα ραντεβού.

Το σχέδιο βρίσκεται υπό σχεδιασμό, καθώς συναρτάται με την πλήρη ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού φορέα, αλλά κυρίως με την ψηφιακή ενημέρωση των ημερών ασφάλισης, πριν το 2001 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν το 1998, ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό. Δηλαδή, θα μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Αυτό είναι σήμερα εν μέρει δυνατό μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», όπου σήμερα εμφανίζεται το ασφαλιστικό βιογραφικό του καθένα με τους κωδικούς του taxisnet, αλλά με ένσημα από το 2001 και μετά.

Ο συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει την σύνταξή του ανά πάσα στιγμή στο κινητό του την συνταξιοδοτική του απόφαση, να βλέπει πότε πληρώνεται η μηνιαία σύνταξη και πότε η επικουρική, αν δικαιούται αναδρομικά ή αν παρέρχεται η τριετία για την σύνταξη χηρείας. Δεν θα χρειάζεται να περιμένει στην ουρά για να ενημερωθεί από τον υπάλληλο της τράπεζας εάν μπήκε η σύνταξή του, αφού αμέσως μετά την πληρωμή, ένα «καμπανάκι» θα χτυπά στο κινητό (push notification), που θα τον ενημερώνει για την καταβολή και το ακριβές ποσό της σύνταξης.

Στην περίπτωση των εισφορών, θα γνωρίζει πότε πληρώνονται από τον εργοδότη (εάν είναι μισθωτός) ή πότε εκδόθηκε η ταυτότητα πληρωμής για τους επαγγελματίες και αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άμεσα γνωστός ο χρόνος ασφάλισης, οι οφειλές αλλά και η ύπαρξη ή μη, ασφαλιστικής ικανότητας.

Με το «χαρτοφυλάκιο» θα διασυνδεθεί και η Κάρτα Αναπηρίας, καθώς και με την ΗΔΙΚΑ, όπου θα εμφανίζονται τα παραπεμπτικά και η συνταγογράφηση φαρμάκων. Η δημιουργία του συστήματος έχει ήδη ανατεθεί σε δυο εταιρείες και η χρηματοδότηση θα είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.


23.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονται περίπου σε 23.000, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνο Τσακλόγλου, πρόοδος παρατηρείται στην απονομή, τόσο των επικουρικών συντάξεων, όσο και των εκκρεμών παράλληλων συντάξεων και των εφάπαξ, ενώ πρόσφατα δόθηκαν και πολλά αναδρομικά συντάξεων, οι οποίες δεν είχαν επανυπολογιστεί.

Πηγή: Power Game